Rädsla för skador när fotbollssäsongen kör igång – Inter och TPS tränar snart för fullt


Många har spelat bordsfotbollsspelet Fussball, men Inter gör det här i större version. Orsaken är dock inte att hålla avstånd, utan att skapa laganda. Foto: Johan Backas
Efter att en längre tid ha tränat med max fyra spelare per grupp får fotbollslagen nu träna alla tillsammans.
Men helt fritt är det ändå inte, säkerhetsavstånd ska hållas och fram till juni ska kontakter mellan spelarna undvikas.
Koner, bollar och andra träningsgrejer desinficeras mellan träningspassen.
FC Inters tekniska chef Vesa Mäki är rädd att den annorlunda våren sätter sina spår när cupen kör igång i mitten av juni och själva ligaspelet den 1 juli.
– När tyska Bundesliga körde igång i helgen var det fler spelare som i slutet av matcherna led av muskelskador än vad det normalt brukar vara, det bådar inte gott, säger Mäki.
Knappt med tid för fotbollsträning
Han förklarar det med att spelarna inte hunnit träna fotboll tillräckligt länge innan matcherna återupptogs.
Även om alla spelare har god kondition och är vältränade kräver ändå fotbollsmatcher mycket.
– Det är snabba svängningar och ruscher i 90 minuter. Det är väldigt svårt att uppnå god fotbollsfysik utan att träna ordentligt och spela matcher, det går inte att upprätthålla matchskick på egen hand, säger Mäki.
Flera skador kan betyda att de lag som har breda trupper klarar sig bättre i år, om de kan ersätta de skadade spelarna med ersättare som håller ungefär samma nivå.
För Inters del är läget extra känsligt då laget för den här säsongen medvetet minskade på antalet spelare i truppen. Det här gjordes eftersom spelschemat skulle vara mindre tajt än tidigare år.
Fotbollsligan
- Tanken är att spela som ifjol: först en grundserie där alla möter alla två gånger, sedan en övre och nedre slutserie med sex lag var där alla möter alla en gång. Totalt alltså 27 matcher.
- I fjol spelades till slut en tur nering om det sista Europaplatsen, någon sådan spelas inte i år.
- Om coronaläget så kräver införs förändringar, t.ex. så att slutserierna inte spelas.
Efter att coronaepidemin skjutit fram premiärmatcherna med nästan tre månader är spelschemat tajtare än någonsin. 27 omgångar ska spelas mellan den 1 juli och 21 november.
– Vi har lyft upp flera spelare från den egna akademin, så nu får de en chans att visa vad de går för.
När transferfönstret öppnar igen den 20 juli tror Mäki att klubben siktar på att skaffa en ny spelare, om läget inte förändrats radiklat innan dess.
Drar nytta av erfarenheterna
Mäki hoppas att Inter och andra idrottsföreningar i Finland kan dra nytta av erfarenheterna under den här undantagsvåren.
Medan mycket ställdes in kunde flera anställda satsa på fortbildning, vilket kan visa sig värdefullt senare. Likaså kan distansmöten både inom och utanför landet spara så väl arbetstid som kostnader i framtiden.
Inter ska skriva ner en plan för hur klubben går till väga om det dyker upp liknande scenarion i framtiden.
En sak som Mäki hoppas lever kvar är de yngre spelarnas träning på egen hand.
– För tiotals år sedan var det mycket vanligare att träna på egen hand, nu ordnas det så många lagträningar att spelare inte orkar eller vill träna på egen hand. I vissa åldrar har det kanske tränats för många gånger med laget till och med.
Publikmängden ännu frågetecken
För tillfället är det oklart hur mycket publik som får bevittna matcherna. I juni får 50 personer samlas och från och med juli 500.
En lösning som övervägts är om det på idrottsevenemang kunde släppas in 500 personer per läktare, om arrangörerna kan garantera skilda ingångar och att publiken inte blandas.
– Vi har väldigt bra diskussioner med Regionalförvaltningsverket, så gott som varje vecka. Vi och TPS har samma intressen i frågan och samarbetar därför kring den, säger Mäki.
TPS lever på höstens fotbollsboom
När läget var som värst fick Janne Kytölä hoppa in som t.f. vd för TPS då hans företrädare Jarmo Kähkönen sade upp sig.
Han säger sig ändå ha ett gott stödnätverk då han känner såväl styrelsen som de anställda från sina tidigare jobb i organisationen.
Coronaepidemin har lett till att kontorsanställda permitterats och spelare gått ner i lön. Men hade situationen kommit några år tidigare, när TPS ekonomi verkligen krisade, hade fotbollsföreningens saga kunnat vara all.
– Vår räddning är att vi säkrade avancemang i fjol höst, och samtidigt gick fotbollsherrarna till EM. Tack vare att försäljningen av sponsorpaket gick väldigt bra då hade vi en liten buffert när krisen slog till, säger Kytölä.
Ännu återstår många frågor, t.ex. hur det slutliga matchprogrammet ser ut och hur mycket publik som får släppas in.
– Men jag är optimist. Vi har en bred spelartrupp med minst två bra namn på varje position, så jag är inte orolig för ett tajt spelschema, säger Kytölä.
De lägre divisionerna
- Division 1 inleds den 27 juni som en dubbel serie med 12 lag.
- Division 2 där Pargas IF spelar kör igång den 13 juni. Alla lag möter varandra en gång, dessutom delas grupperna in regionalt i fyralagsgrupper som spelar en dubbelserie. Totalt blir det alltså 17 matcher.
- Division 3 med bl.a. Åbo IFK och Wolves sparkas igång den 17 juni. Spelas som en enkel serie med 13 lag, efter det övre och nedre slutserie dit poängen från grundserien följer med.
- Division 4 med bl.a. FC Boda inleds den 13 juni. Spelas som en enkel serie med 14 lag.
- Division 5 inleds den 18.6, spelas dubbla serier.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.