Förflytta dig till innehållet

3,9 miljoner personer besökte Åbolands skärgård och åländska kommuner ifjol – Nagu en av de mest besökta platserna

Nordiska skärgårdssamarbetet
De områden i skärgården som är mest lättillgängliga från fastlandet är också de som haft starkast besöksutveckling 2020 jämfört med året innan.

– Med skärgårdarnas enorma turismpotential i beaktande finns det ett skriande behov av information för strategisk utveckling.

Orden är Antti Honkanens, direktör för Institutet för forskning och utveckling av besöksnäring vid Lapplands universitet.

Honkanen hänvisar till en undersökning som fokuserar på skärgården kring Åboland och de åländska kommunerna Brändö, Kumlinge, Sottunga och Kökar.

Det är Nordiska skärgårdssamarbetet (NSS) som genomfört undersökningen om mängden besökare.

Med hjälp av mobildata, det vill säga information om mobiltelefoners geografiska lokalisering, har man kunnat få fram data om bland annat var besökare i skärgården tillbringat tid, när och hur länge.

en grafNordiska skärgårdssamarbetet
År 2020 besöktes Nagu av 631 000 personer.

Fyller i luckorna

Statistikuppgifterna som i nuläget används inom turismutveckling är bristfälliga, skriver NSS i ett pressmeddelande.

Till exempel mindre övernattningsföretag uteblir ofta. Även dagsbesökare syns inte i statistiken trots att de i vissa regioner har en stor betydelse för inkomster från turism.

– Under de senaste åren har utnyttjandet av mobildata som en metod ökat i popularitet. Även mobildata har sina brister, men data om till exempel ändringar i besöksmängder för olika orter är svår att tillgå genom andra metoder, säger Antti Honkanen i pressmeddelandet.

Pilotprojektet är bland de första av sitt slag att använda den här metoden för att mäta besökarflöden i skärgården.

Projektet i korthet:

  • Identifierar enskilda områden
  • Anpassar besökstal efter fastboende
  • Sammanställer besöksdata för varje skärgårdsområde under olika tidsperioder
  • Analyserar besökarnas hemkommun
  • Uppgifterna baserar sig på mobila positioneringsdata som NSS köpt in från Telia.
  • Webbtjänsten besöksdata presenteras på tre olika sätt: 1) för skärgården som helhet; 2) per ruta med varierande rutstorlek (500 m –2 km); 3) per kommun som helt eller delvis ligger inom skärgårdsområdet.
  • Besökarna kan delas in i unika besökare inom studerat område eller antal aktiviteter inom området (d.v.s. om samma individ rör sig mellan olika områden).
  • Besökare räknas med om vistelsetiden i ett område överstiger 20 minuter.
  • Siffrorna är riktgivande och konservativt räknade.
  • De inkluderar inte utländska besökare eller fastboende inom själva området.
  • Internationell färjetrafik genom skärgårdsområdet har också undantagits i beräkningarna.
  • Personer som använder andra telefonoperatörer än Telia ingår inte heller.
  • Projektet är pågående och resultaten är en sammanfattning av det inledande arbetet.

Fler besökare under pandemin syns i statistiken

Genom att jämföra data för åren 2019 och 2020 kan man tydligt se pandemins effekter:

Ifjol tillbringade folk mer tid i skärgården. Antalet besökare ökade både under låg- och högsäsongen, och högsäsongen förlängdes år 2020.

Den ökade mängden besökare från 2019 till 2020 berodde i hög grad på fler övernattande besökare. Fyra av tio besökare, 1,5 miljoner, övernattade minst en natt i området.

Under januari-september 2020 ökade antalet övernattande besökare med 13 procent; fler personer valde att bo i sitt fritidshus under pandemin.

Besökarantalet var som högst på midsommardagen då 45 000 personer besökte skärgården. Över hälften av dem övernattade.

Den främsta ökningen skedde i områden nära fastlandet. Platser längre ut i skärgården har generellt mindre ökningar, ett oförändrat antal besökare eller i vissa fall ett minskat besökarantal.

Nordiska skärgårdssamarbetet
De flesta besökare till skärgården kom från närområdet i Egentliga Finland. Allra flest besökare kom från de större städerna nära skärgården. Från Åbo, Salo, Helsingfors och Esbo kommuner gjordes mer än 100 000 besök per kommun under 2020.

Nagu som lokalt exempel

År 2020 besöktes Nagu – en av skärgårdens mest besökta platser året om – av 631 000 personer.

De mest besöksintensiva dagarna i Nagu var midsommarafton och midsommardagen med 7 500 besökare båda dagar. Det här kan jämföras med den 22 januari då en tiondel av antalet, 750 personer, besökte Nagu.

Om mobila positioneringsdata

Många mobiloperatörer och applikationsutvecklare samlar kontinuerligt in uppgifter om mobiltelefonernas position.

Det görs dels genom triangulering mellan master, dels genom lokaliseringsfunktioner i mobilernas appar.

Den här insamlingen skyddas av sekretess och anonymisering för att inte röja enskilda individers identiteter och aktiviteter.

Information om mobiltelefonernas geografiska lokalisering och rörelsemönster har visat sig vara användbara i flera andra sammanhang, bland annat inom besöksnäringen.

Mobiloperatörerna har därför utvecklat nya tjänster som gör det möjligt att mäta hur många mobiltelefoner som befinner sig på en viss plats vid ett givet tillfälle.

De nya mätmetoderna är förhållandevis oprövade, men utvecklingen går snabbt framåt. Sannolikt kommer precision och noggrannhet i mätningarna att öka vartefter tekniken utvecklas.

Nordiska skärgårdssamarbetet
Jämfört med 2019 ökade antalet besökare både under högsäsong (juni-augusti) och lågsäsong (januari-mars och september).

Dela artikeln

En kommentar: “3,9 miljoner personer besökte Åbolands skärgård och åländska kommuner ifjol – Nagu en av de mest besökta platserna

  1. Valter Eriksson skrev

    Poker Run i skärgården , du Jarl Ahlbeck, du har så rätt så rätt i det du skriver i dagens ÅU. Det bästa du skrivit på länge. Poker Run, en jävla idioti från början till slut !

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter