Förflytta dig till innehållet

370-åring firas under årets Oskarsmarknad i Kimito

En museiområdesskylt med ett litet tak. Genom skylten syns en röd byggnad och längre bort en gul.

Snart Oskarsmarknad. I fokus står denna gång Tjuda pedagogi (röda byggnaden), som fyller 370 år. Den gula byggnaden i bakgrunden är Vreta skola. Foto: Emilia Örnmark


Temat för årets Oskarsmarknad i Sagalund, Kimito, är Tjuda pedagogi, som fyller 370 år. Oskarsmarknaden går av stapeln på lördag den 30 november.
Oskarsdagen firas till minne av Nils Oskar Jansson som var folkskollärare i Kimito i slutet av 1800-talet. Evenemanget ordnas alltid den lördag som är närmast Oskars namnsdag.
Under denna dag finns en hel del programpunkter att ta del av på museiområdet klockan 12 – 15, men redan en timme tidigare inleds Kimito ungdomsförenings julmarknad i Wrethalla intill museiområdet. Den pågår till klockan 14 och där blir det förutom försäljning också julgröt med russinsoppa, besök av julgubben och uppträdande av folkdansjuniorerna.
Under Sagalunds del av Oskarsmarknaden finns naturligtvis rikskansler Axel Oxenstierna, friherre till Kimito, på plats, eftersom det var han som 1649 grundade Tjuda pedagogi.
Rött gammalt trähus

Tjuda pedagogi på Sagalunds museiområde. Foto: Emilia Örnmark


Årets Nils Oskar-utmärkelse delas ut till någon som gjort en insats för kulturlivet på Kimitoön. Priset gick i fjol till Gunilla Örnell från Högsåra.
– I år delas priset ut på Vreta skolplan på museiområdet klockan 13. Samtidigt skålar vi i glödgat vin med Hildegard von Bingens pepparkaka för Tjuda pedagogi, berättar Sagalunds museichef Li Näse.

Guidad tur till dukade bord

För övrigt är det de åboländska museernas mattraditionsprojekt” Till bords i Åboland” kommer att ges plats i marknadsprogrammet. Dukade bord finns i byggnader på museiområdet, till exempel finns i Tingshuset en dukning för högre stånd från 1700-talet. I Falla finns ett julbord från 1960-talet. I Linnarnäs är det Nils Oskar Janssons jul som dukas upp.
För att få se borden gäller det att hänga med på en guidning.
I Fallasalen kommer det att finns en julgran från 1890-talet, ett dukat kaffebord och doft av gamla traditionella jullådor utlovas. Satu Zwerver spelar där julmusik på sin fiol.
Skolbarnens konstinstallationer som skapades inför mörkerfestivalen Mörkö för ett tag sedan finns kvar på området, till exempel är lekstugans fönster klädda med mosaikpapper, dioraman med berättelser förr kan beskådas och i ladugården finns en drömskuggsmobil.
För barnen arrangerar Sagalund-klubben en julpyntsverkstad där man använder sig av återvunnet material.
Också filmförevisningar bjuds det på. Förutom Pekka Turunens ”Pino” finns lokala Alexander Ginlund på plats med sina Youtube-filmer som presenterar Kimitoöns historia på ett nytt, kreativt sätt. Näse berättar att Sagalundgillet gett Ginlund ett bidrag för att göra filmerna.
I samband med Oskarsmarknaden öppnar julboden i Sagalund, där man bland annat kan hitta museets 2020-kalender med mattema och en bricka med motiv från Björkboda, ritad av Margareta Sjöholm.

Björkbodabricka. Foto: Emilia Örnmark

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter