Den förväntade livslängden för finländska män är sex år kortare än för kvinnor och över 11 000 finländska femtonåringar upplever att de inte har en enda vän

Vi jobbar för att bli mer jämställda på olika plan.
Men vissa skillnader är svåra att komma ifrån, också i ett välfärdsland som Finland.
Skillnaden mellan den förväntade livslängden för finländska män och kvinnor har minskat, men fortfarande dör finländska män sex år tidigare än vad kvinnorna gör.
Det framgår av uppgifter som Cancerorganisationerna har publicerat.
Enligt dem är det ändå människors socioekonomiska ställning som har störst betydelse för hur länge man lever. Om man är man eller kvinna är mindre avgörande.
Exempelvis en 35-årig manlig arbetare lever i medeltal till 74 års ålder, medan en man i ledande ställning blir 80 år.
För kvinnor är motsvarande skillnad i förväntad livslängd drygt tre år.
Och medan tobakrökningen har minskat betydligt i Finland är rökning fortfarande en av de avgörande faktorerna som förklarar de hälsoskillnader som finns mellan olika befolkningsgrupper.
Också rökning är en socioekonomisk fråga och påverkas bland annat av människors utbildning.
Enligt Cancerorganisationerna skulle fyrtio procent av alla cancerfall kunna förebyggas med rätta levnadsvanor.
Genom en ny webbsida vill man speciellt rikta sig till män med information och tips om den manliga hälsan och manligt välmående.
Enligt Cancerorganisationerna skyddas speciellt män från en förtidig död av en högre utbildning och av en god socioekonomisk situation.
Ett parförhållande hör också till de skyddande faktorerna som påverkar män mer än kvinnor.
Ensamhet bland män leder ofta också till andra problem, konstaterar Cancerorganisationerna, medan kvinnor skyddas av sina sociala nätverk.
I medeltal sköter kvinnorna bättre om sin hälsa än vad männen gör och använder sig också mer av olika former av hälsotjänster.
Samtidigt finns det också fler riskfaktorer för män än för kvinnor.
Män tar helt enkelt större risker i sina liv än vad kvinnor gör, till exempel i trafiken.
Män dör också oftare i olyckor och av våld än vad kvinnor gör.
Också självmord är vanligare bland män än bland kvinnor.
När det gäller risken att dö av en hjärtinfarkt har skillnaden mellan finländska kvinnor och män däremot jämnats ut – om det är någon jämställdhet att glädjas över.
Eller visst, det är något att glädjas över, eftersom en färsk brittisk undersökning (TS 27.11.2018) visar att kvinnors dödlighet efter en hjärtinfarkt är betydligt högre än mäns.
Det stämmer dock inte i Finland.
Enligt överläkare Juhani Airaksinen, som leder hjärtcentret vid Åbo universitetscentralsjukhus, citerad av Turun Sanomat, kan man tolka siffrorna på många sätt och i en färsk finländsk undersökning med över 30 000 infarktpatienter fanns det ingen skillnad mellan mäns och kvinnors dödlighet i Finland.
Ett problem gällande hjärtinfarkter kan dock vara att de är svårare att känna igen i tid hos kvinnor, vilket också gör att kvinnor söker vård senare.
Cancer och hjärt- och kärlsjukdomar hör till de finländska folksjukdomarna.
En annan folksjukdom i vardande är ensamhet.
Enligt biträdande professor i utbildningspsykologi Niina Junttila vid Åbo universitet kan man bokstavligen bli sjuk av ensamhet.
Hon är med i ett nationellt flerårigt projekt som ska förebygga ensamhet och dess skadeverkningar.
Över 11 000 finländska femtonåringar upplever att de inte har en enda vän.
Det är inte bara ett problem för den enskilda individen som känner sig ensam, utan också någonting som kan få stora effekter på folkhälsan.
Allt förebyggande arbete som förbättrar både folkhälsan och den enskilda individens välmående är såväl välkommet som nödvändigt.
Därför är det tacksamt att styrelsen för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt i tisdags beslöt att grunda tio nya sjukskötarbefattningar inom ungdomspsykiatrin och placera dem direkt i skolorna.
Ju fler det finns som kan fånga upp unga ensamma och vilsna människor i ett tidigt skede, desto bättre mår finländarna på sikt.
Att jämna ut skillnaderna mellan dem som har det bättre ställt och dem som har det sämre är fortsättningsvis en avgörande faktor för finländarnas välmående.
Hårddraget kan man säga att det handlar om liv och död.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.