Höstlovets längd delar åsikterna i Åbo– finska föräldrar vill ha längre lov, svenska kortare visar omröstning


Skolgård. ÅU-foto
Borde höstlovet förlängas till en vecka eller räcker det med två dagar? Den frågan har gymnasieeleverna och grundskoleelevernas föräldrar i Åbo fått svara på. Omröstningen avslutades i onsdags, och resultatet skiljer sig mellan de svenska och finska skolorna.
Ett veckolångt höstlov skulle betyda att skolstarten tidigareläggs. Om lovet förlängs nästa läsår börjar skolorna torsdagen den 8 augusti. Om man fortsätter med att ha höstlovet som ett förlängt veckoslut med ledig torsdag och fredag börjar höstterminen den 14 augusti.
På den finska sidan är en knapp majoritet av grundskoleelevernas vårdnadshavare positiva till en veckas långt höstlov. Rösterna föll med 52 procent mot 48 av de cirka 3800 som svarade. På svenska sidan är däremot 69 procent av vårdnadshavarna mot att förlänga lovet. 408 svenska vårdnadshavare svarade.
– Siffrorna är väldigt intressanta, för om man slår ihop de svenska och finska svaren så är 50,09 procent positiva till att förlänga lovet och 49,91 procent negativa. Det väcker frågan om den svenska skolsektorn kan ha kortare lov än den finska. Jag ser själv inga egentliga problem med det, säger Liliane Kjellman, direktör för svenskspråkig fostran och undervisning i Åbo.
I gymnasieomröstningen fick eleverna rösta själva. En överväldigande majoritet inom bägge språkgrupper ville ha ett längre höstlov. 88 procent av de finska och 70 procent av de svenska ville ha höstlov i en vecka. 160 svenska elever och 1296 finska svarade.
Bakgrunden är att personalen vid skolorna redan i våras röstade för att förlänga höstlovet till en vecka. Av grundskolepersonalen ansåg 54 procent att höstlovet skulle förlängas. Bland gymnasiepersonalen var den siffran 76 procent. Sammanlagt 795 personer svarade.
Ärendet behandlades då i nämnden för fostran och undervisning, som ändå valde att fortsätta med ett två dagars höstlov. Efter att fyra gymnasielärare vänt sig till nämnden togs ärendet upp på nytt.
Nämnden kommer att behandla omröstningsresultatet under sitt möte den 12 september.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.