300 Åbobors porträtt blir fotokonstverk – du kan delta om du vill

Ett stort porträttkonstverk, ett bildkollage, blir en del av Åbo stads kultuhuvudstadsårs tioårsjubileum.
Åboborna, fotograferna Linda Svarfvar och Jaska Poikonen fotograferar omkring 300 frivilliga till kollaget som ställs ut framför Logomo i juli.
Det jättelika, cirka 350 kvadratmeter stora, verket av svartvita bilder ska ligga på marken framför Teatro i Logomo, mellan Logomo och järnvägen. Under sommaren uppstår där en terrass för utomhuskonserter.
– Tanken föddes då vi båda tycker så bra om att fotografera människor, berättar Linda Svarfvar.

Grundade Studio Svarte i oktober i fjol
Hennes bakgrund finns i textildesign och grafisk design. Yrkestiteln fotograf fick hon så sent som i oktober i fjol efter utbildningen i Helsingfors.
Hon grundade då genast ett eget företag, Studio Svarte, och blev en i den cirka handfulla stora fotografgrupp som har sina arbetsbord i Brinkalahusets vindsvåning. Att ha arbetsrum intill Gamla Stortorget är centralt och bra, men utbytet med branschkolleger är det viktigaste.
I konkurrens med många andra ansökte Svarfvar och Poikonen om att få skapa ett inslag i Åbos 10-årsfirande av kulturhuvudstadsåret.
– Vi gillar porträtt och tycker att alla människor är modeller. Alla är unika och det är just det som är det fina.

Att vara närvarande i stunden är det enda som krävs
– Framför kameran reagerar folk olika. Många säger något om sitt hår som de tycker är fel, eller att skjortan är skrynklig. Vi försöker övertyga dem om att allt det där inte spelar någon roll. Det viktiga är att vara närvarande och avslappnad i stunden, vara sig själv.
– Det som har överraskat oss är hur lätt det är att få slumpmässigt valda människor att ställa upp. Nästan alla vi frågar kommer med, då vi förklarar vad det handlar om.
Jaska Poikonen hade enbart under torsdagsförmiddagen hunnit träffa många fascinerande människor. När han bläddrar i porträttbilder på sin skärm vävs samtidigt spännande livsöden fram. Men i det kommande konstverket talar endast bilderna, och den som fotograferas har gjort ett skriftligt kontrakt med fotograferna, där det tydligt framkommer vad det handlar om.

Konstnärligt projekt ger variation till brödfödan
– Det här projektet är också är en bra motvikt till de kommersiella fotograferingar som är basfödan, säger Poikonen som har jobbat professionellt som fotograf i sex år.
Företagare har han varit i 16 år. Hans bakgrund är den grafiska designen, och den är fortfarande en del av brödfödan.
Att fotografera människor är också ett designuppdrag, på sitt sätt. I studion placeras de som ska fotograferas på samma stol, hur de sätter sig varierar.
– Det är intressant att se hur vissa tar sig plats, andra kryper nästan ihop framför en kamera. Vi vill få alla att känna sig bekväma, och ofta blir de positivt överraskade efteråt. Någon modellkunskap krävs verkligen inte, betonar Poikonen.
– Så det är fritt fram att komma med, säger Linda Svarfvar som en hälsning till ÅU-läsarna. Se faktarutan för mer info.
Vad är det frågan om?
Åbo stad firar synligt och på många sätt sitt 10-årsjubileum av att vara europeisk kulturhuvudstad (Åbo var det 2011).
Som en del i firandet reserverade staden 100 000 euro för 10 konstnärliga projekt som konstnärer och kulturarbetare fick ansöka om.
Bland cirka 30 ansökningar valdes 10, ett av dem är porträttkonstverket kallat ”Kasvot kadussa” (Ansikten på gatan).
”Kasvot kadussa” är fotograferna Linda Svarfvars och Jaska Poikonens gemensamma idé, där de skapar ett fotokonstverk av porträtt på omkring 300 frivilliga.
Porträttkonstverket är ett bildkollage som ska täcka en cirka 350 kvadratmeter stor yta på marken framför Logomo i juli. Den exakta platsen ligger vid en sommartterrass som ligger framför Logomo, mellan Logomo och järnvägen.
Hittills har fotograferna jobbat tre par dagar med projektet, nästa veckas måndag– onsdag klockan 9–17 fotar de också.
Vill du vara med i poträttkonstverket kan du gå till Brinkalahuset under den nämnda tiden. Fotograferingen tar bara några minuter.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.