Förflytta dig till innehållet

Tervsundsvägens nya asfalt gör bilarna svarta

Asfalteringen av Tervsundsvägen i Pargas gick inte som på Strömsö. Vägen blev smalare och bitumenet i asfalten frigörs och fastnar på bilarna. Foto: Kim Lund


När NTM-centralen i höstas började asfaltera Tervsundsvägen i Pargas var det många boende längs vägen som gladde sig åt att den gropiga vägen äntligen skulle lagas.
Senast beläggningen förnyades var år 1998 och på 20 år hade vägen hunnit bli dåligt skick. Asfalteringsarbetet blev klart i månadsskiftet september-oktober, men resultatet blev inte vad invånarna och trafikanterna hade hoppats på.
Snart visade det sig att asfalten inte stelnade utan bitumenet som är en komponent i asfalten lossnade och kletade ner bilar, skor och hundtassar.

Bitumenet lägger sig som en tunn sträv hinna på bilarna. Att få bort det är ett styvt jobb.


Krister Henriksson berättar om svarta tamburmattor efter att man kommit in med bitumen under skosulorna och flera av de bilar som är parkerade där ÅU träffar de arga invånarna har en tunn beläggning på sidorna som är sträv som sandpapper.
Under den regniga hösten och vintern var situationen som värst och efter varje körning till eller från Malmen måste bilarna tvättas. Men att bli kvitt bitumenet är inte det lättaste, säger Henrik Mecklin.

Henrik Mecklin har lagt ner åtskilliga timmar på att tvätta sin bil. ”En gång höll jag på i två dagar”.


– Det är flera timmars jobb och en gång höll jag på i två dagar för att få bilen ren. Lösningsmedlet tar också bort vaxet, vilket betyder att bilen också måste vaxas på nytt.
Att det är ett smutsgöra intygar också Åke Hermansson och visar upp en kolsvart tvättsvamp i ett svart ämbar.
– Det är så här det blir och se ut efter att man tvättat bilen en enda gång.

Åke Hermansson är en av dem som fått sin bil nedkletad med bitumen från den nyasfalterade Tervsundsvägen i Pargas. Efter en tvätt är tvättsvampen svart som kol.


Bitumenet lossar inte i en vanlig biltvätt utan det är handarbete med brännolja utblandat med terpentin som gäller. Att NTM-centralen som borde värna om miljön rekommenderar så starka lösningsmedel förvånar och bekymrar många av dem som drabbats av olägenheterna med asfalten.
Alla har inte varma garage, utan är tvungna att tvätta bilarna utomhus.
– Hur är det med husdjuren som är ute på gården och kanske får i sig av lösningsmedlet, frågar sig Marika Heikkilä.
Och inte nog med det. När vägen asfalterades blev den samtidigt 30 centimeter smalare vilket orsakar farosituationer och gör det svårare att cykla säkert längs vägen.

Krister Henriksson, Börje Karlsson, Carolus Lehtinen och Henrik Mecklin vill att NTM-centralen tar sitt ansvar och belägger vägen på nytt.
– Det är det enda som hjälper, säger Henriksson.


De boende har i flera repriser varit i kontakt med NTM-centralen men inte fått andra råd än att tvätta bilarna och en anvisning för hur man söker ersättning för eventuella skador och kostnader som tvättandet förorsakar.
NTM-centralen har också meddelat att de ska sanda vägen för att hindra bitumenet från att fastna på bilarna, men det är en klen tröst för Henriksson.
– Det betyder att vi får en asfalterad sandväg som förorsakar stenskott. Vi vill att NTM-centralen tar tag i saken, erkänner sitt fel och lägger på en ny yta. – Det är det enda som hjälper.

NTM-centralen: Inget fel på asfalten

Vid NTM-centralen ser ytbeläggningsingenjör Tero Ahokas ingen orsak att åtgärda asfaltproblemen längs Tervsundsvägen.
– Vi har inte hittat något fel på asfalten och det lossar inte mera bitumen därifrån än det gör på andra nyasfalterade vägar, säger Ahokas.
Enligt Ahokas är det naturligt att det frigörs bitumen från en ny asfaltyta i synnerhet när man kör med dubbdäck på den. Den regniga och blöta hösten kan ha förvärrat situationen, men vare sig entreprenören eller NTM-centralen har gjort något fel, säger Ahokas.
– Vi kommer inte att lägga någon ny yta på vägen. Eventuellt sandar vi den när väderleksförhållandena tillåter det. Man kan ansöka om ersättning för tvättkostnaderna, men någon automatik att få kompensation för nedkletade bilar finns det inte.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter