Slamtransporterna kan dirigeras kommunalt — Åbo förvaltningsdomstol avslog 13 kommuners besvär

Åbo förvaltningsdomstol har avslagit besvären över Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnds beslut att övergå till kommunalt anordnad slamtransport i de 17 kommuner som hör till Sydvästra Finlands avfallsservice (det vill säga LSJH) verksamhetsområde.
Det betyder att det beslut som avfallshanteringsnämnden — med representanter för de sjutton kommunerna — fattade den 25 oktober 2018 kan träda i kraft.
Enligt beslutet ska slamtransporterna bli kommunala och skötas i LSJH:s regi, något som hittills endast har tagits i bruk i Kimitoöns kommun, där LSHJ kokurrensutsätter entreprenörer och planerar slamtransporterna.
Berör 21 000 hushåll
Enligt Närings- trafik och miljöcentralens beräkningar finns det 21 000 hushåll i de 17 kommunerna i Egentliga Finland som inte omfattas av det kommunala avloppsnätet, utan har slambrunn eller sluten brunn som töms av något transportföretag.
Dessutom finns det 19 000 fritidsfastigheter som omfattas av slamtransporterna.
13 kommuner besvärade sig
Hela 13 kommuner och föreningen Länsi-Suomen Kuljetus Yrittäjät hade besvärat sig mot beslutet som den interkommunala avfallshanteringsnämnden fattade. Bland företagen finns till exempel Drink-King och transportföretaget Wihlman i Pargas, transportföretaget Kallio K&H i Åbo, flera transportföretag i Salo med mera.
Bland kommunerna finns även städerna Salo, Nådendal, S:t Karins och kommunerna Rusko, Lundo, Masku med flera.
Motiveringen har bland annat varit att man anser att beslutet snedvrider marknaden för lokala företag, och försvårar transportförtagens verksamhetsmöjligheter.
I besvären har man också lyft fram att beslutet inte respekterade medlemskommunernas vilja, då 14 kommuner hade kommit med invändningar i sina utlåtanden om planerna på kommunala slamtransporter.
LSHJ har beslutanderätten
Men Åbo förvaltningsdomstol säger att beslutet i avfallshanteringsnämnden har fattats i laga ordning och att kommunerna har överlåtit sin avfallshantering till LSHJ.
Då betyder det också att kommunerna har överlåtit beslutanderätten över avfallshanteringens anordning till LSHJ, som bland annat har rätt att fatta beslut om hur slamtransporterna ordnas.
Åbo förvaltningsdomstols domslut kan överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen.
Artikeln uppdaterades klockan 10.55 med namn på några företag som besvärat sig, samt med länkar till tidigare artiklar kring slamtransporterna.
LÄS OCKSÅ:
Slamtransporterna blir kommunernas ansvar
Besvärskarusell att vänta i slamfrågan
Idioti! Alla brunnar nås inte ens alla tider på året. Hur ska sådant kunna fungera? Fastighetsägaren vet bäst när lämplig tömningstidpunkt är.