Förflytta dig till innehållet

Kattanelever växte som personer tack vare internationellt utbyte

Wilma Lund och Fredrika Brunou berättar om Katedralskolan för de 16 internationella lärarna som besöker skolan inom ramen för Erasmus+ projektet. Foto: Kim Lund


Det råder en internationell stämning i Katedralskolan den här veckan. 16 lärare från Polen, Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Spanien är här för att bekanta sig med skolans vardag och undervisning och för att få tips och idéer på hur den finländska pedagogiken kunde tillämpas i deras hemländer.
Samarbetet är en del av det internationella Erasmus+ projektet som är EU:s program för utbildning, ungdomar och idrott.
Den här veckan ska den nya läroplanen för gymnasierna presenteras. Fokus ligger på nya färdigheter som krävs för att ungdomarna ska klara sig i den nya globaliserade miljö som kommer att vara deras vardag då de går ut i arbetslivet.

Nya utmaningar väntar ungdomarna

Framtiden för ungdomarna ser helt annorlunda ut än då vi växte upp och det behövs nya förmågor, säger Katedralskolans Erasmuskoordinator Mikaela Korin-Niemi.
– Världen har blivit mera global och man måste kunna förstå olika kulturer. Man måste kunna tänka kritiskt, sålla i informationsflödet och lära sig mera om kreativitet och empati. Det här ska genomsyra all undervisning.
De utländska deltagarna suger i sig av den information de får av Katedralskolans lärare och elever. Kemi- och fysikläraren Laurent Villegas från Lyon besöker Katedralskolan för andra gången.
Den franska skolan är väldigt traditionell med en lärare som står bakom katedern och talar och det här måste vi ändra på säger Villegas.
– Om vi verkligen vill att eleverna ska komma ihåg någonting måste vi tänka om och fundera på hur vi ska undervisa för att göra eleverna mer delaktiga. Vi har redan fått goda tips och idéer från Katedralskolan.

Laurent Villegas och Mikaela Korin-Niemi koordinerar Erasmus+ projektet i sina hemländer Frankrike och Finland. Foto: Kim Lund


Det är inte bara lärarna som drar nytta av Erasmus+ projektet. Abiturienterna Freja Murray och Wilma Saarinen var i våras två månader i Madrid.
De bodde hos en spansk värdfamilj och gick i en katolsk skola som skiljde sig mycket från vad de var vana vid. Men de stortrivdes.
– Det är en fantastisk möjlighet att åka på ett sådant här utbyte. Våra familjer var välkomnande och öppna. De pussade och kramade oss och fick oss att känna oss som hemma.
De lärde sig tala spanska så gott som flytande och fick också andra viktiga lärdomar av att vara borta hemifrån i två månader.
– Vi växte mycket som personer och är jättenöjda.

Wilma Saarinen och Freja Murray stortrivdes under sitt utbyte i Madrid. ”Vi är jättenöjda”. Foto: Kim Lund


Nu bor Alejandro och Irene från deras spanska värdfamiljer hos dem. Utbytet kan vara början på en livslång vänskap.
– Vi har redan planerat att besöka dem i sommar och då tar vi våra familjer med oss. Våra föräldrar och deras föräldrar har också blivit kompisar.
Erasmus finansieras av EU-kommissionen och har en budget på 14,7 miljarder euro och ska ge över fyra miljoner européer möjlighet att studera, praktisera och få andra erfarenheter utomlands.
Katedralskolans Erasmus+ projekt har en budget på drygt 37 000 euro.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter