Förflytta dig till innehållet

UPPDATERAD: Arga skärgårdsbor för fastighetsskatten till JO — "Är det ens lagligt?"

Arkiv/ÅU
Vatten och holmar på båda sidorna.
Vatten och holmar på båda sidorna.Arkiv/ÅU

Lagligheten i chockhöjningen av fastighetsskatten ska nu granskas av Justitieombudsmannen.ÅU-foto

Åbolands skärgårdsstiftelse tar de höjda fastighetsskatterna i skärgården till Justitieombudsmannen (JO).

Skatteförvaltningen meddelade i våras att fastighetsskatten skulle höjas med uppemot tusen procent i Åbolands skärgård.

Hot mot fast boende

Den plötsliga och dramatiska höjningen innebär ett allvarligt hot mot fast boende, anser Åbolands skärgårdsstiftelse, som nu har tagit ärendet till JO.
Deras klagan lämnades in i slutet av juli.
Stiftelsen ber JO utreda om Skatteförvaltningen har brutit mot lagen genom sitt förfarande. Främst handlar det om att Skatteförvaltningen schablonmässigt har värderat alla fastigheter enligt samma kvadratmeterpris.
— Vissa av fastigheterna har nu ett högre beskattningsvärde än deras marknadsvärde. Det är enligt oss inte lagligt. Kobbarna är inte värda så mycket som Skatteförvaltningen värderar dem till, säger vicehäradshövdingen Bertil Zetter, styrelsemedlem i Åbolands skärgårdsstiftelse.
Han ger som exempel att staten betalade några cent per kvadratmeter när de tvångsinlöste kobbar på 1980-talet. Nu vill Skatteförvaltningen beskatta kobbarna med över 5 euro per kvadratmeter.
I sin klagan skriver Skärgårdsstiftelsen att Skatteförvaltningen inte har beaktat fastställda generalplaner, markens byggrätt eller fastighetstyp.

Lagligheten granskas av JO

JO kan inte göra annat än att ta ställning till om det är lagligt eller inte.
Åbolands skärgårdsstiftelse vill också att JO ska ta ställning till om förtroendeskyddet beaktades. Förtroendeskydd innebär att fastighetsskatten ska vara förutsägbar. Det står i lagen.
— Jag har hört ett skräckexempel där fastighetsskatten höjdes med 15 000 procent. Det kan man inte anse vara förutsägbart.
Zetter uppmanar skärgårdsborna att ha is i magen. Det lönar sig inte att sälja sin fastighet i panik, utan i stället att gå igenom hela besvärsprocessen som visserligen i värsta fall kan ta flera år.
— Vi har en god förhoppning att politiker försöker ordna det så att lagen ändras. Lagen innehåller vissa bestämmelser som är ologiska.
En del skärgårdsbor har redan fått sina fastighetsskatter sänkta sedan vårens chockhöjning, men många är fortfarande missnöjda.
Den 30 augusti fastställs fastighetsbeskattningen och efter det har man rätt att begära omprövning av beskattningsbeslutet.

 

Dela artikeln

En kommentar: “UPPDATERAD: Arga skärgårdsbor för fastighetsskatten till JO — "Är det ens lagligt?"

  1. Tom Bergman skrev

    Mycket bra att någon för den här skandalen vidare! Väldigt intresssant vore också att veta varifrån initiativet till chockhöjningen kommer. I vilket kollegium (och vilka personer som däri ingått) har beslutet fattats? Protokoll och deltagarförteckning torde vara allmänna handlingar.
    Att hela den här skandalen tidsmässigt sammanfaller med NTM centralens brev till flera markägare i skärgåden där man meddelar att man med hot om expropriering (tvångsinlösning) tänker ”köpa” alternativt med markägarens vilja inrätta naturskyddsområden på nya områden i Skärgårdshavet, väcker osökt frågan: pågår det ett statligt koordinerat angrepp på de sista mohikanderna i skärgården som vägrar sälja sina holmar till Forststyrelsen? Åtminstone se det hela väldig, väldigt fult ut.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter