Förflytta dig till innehållet

Gammal bärgård i Nagu ska bli gästhamn och ta emot turister

Alla byggnader genomgår grundliga renoveringar. Ägaren Oskari Liimatainen ser stor potential för Åbolands skärgård. – Jag vill vara med och skapa förutsättningarna för turism till skärgården, säger han. Foto: Emma Strömberg


Det snickras och hamras i alla knutar. Alla byggnader på Tackork gård genomgår stora renoveringar sedan stället bytte ägare förra hösten. Innan dess drev Margot Wikström en bärodling där i 15 år.
Bärodlingen och förädlingen blir kvar, men de nya ägarna har stora planer på ny affärsverksamhet på Tackork gård.
Den 15 juni öppnar en gästhamn i den gamla byhamnen intill gården. Den består av en brygga med plats för 10 båtar. Den gamla strandbastun renoveras. En servicebyggnad med duschar och plats för fritidsaktiviteter ska också byggas vid stranden.
Oskari Liimatainen, en av ägarna, berättar att de planerar att skaffa cyklar som gästerna kan cykla med den korta sträckan mellan hamnen och gården. Oskari startar upp den nya verksamheten tillsammans med kumpanen Lassi Määttä.

Tror på skärgårdsturism

Det har varit en långvarig dröm att få utveckla ett sådant här ställe, berättar Oskari.
– Jag ser att Åbolands skärgård har stor turismpotential. Här finns ännu outnyttjade resurser. Den inhemska turismen styrs ännu mest till Lappland och norra Finland. Vi tror på att skärgården är nästa reseboom och vi vill vara med och utveckla och bygga förutsättningarna för detta, säger Oskari.
När Tackork gård blev till salu tog de chansen.
– Vi tycker båda om att gå i naturen och fiska och jaga. Skogsvård intresserar också, säger Oskari.
I köpet av Tackork ingick knappt 60 hektar mark som till stor del består av skog.
Oskari har också en bakgrund som kock.
– Jag är intresserad av matlagning. Därför intresserar också bärodlingen och att förädla olika produkter av bären väldigt mycket, säger Oskari.

Gätshamnen rymmer 10 båtar. Foto: Emma Strömberg

Tackork är sidosyssla

Lassi och Oskari har känt varandra länge. Båda bor i Helsingfors och har Tackork gård som sidosyssla vid sidan av andra jobb.
Oskari jobbar som marknadsföringskonsult för större företag. Lassi är medlem i konsultföretaget Baronas styrelse. Under det senaste året har de åkt ut till Nagu titt som tätt för att se till att arbetet på gården framskrider.
Förutom bärodling och gästhamn tänker företagarna satsa på inkvartering och program för grupper, främst med företag i åtanke.
Sedan förra hösten har alla husen på gården genomgått stora renoveringar, och ännu är mycket kvar att göra till säsongsstarten.

Grundlig renovering. Åtta personer har arbetat hela vintern för att rusta upp byggnaderna på Tackork gård. Här i huvudbyggnaden skall det öppna ett café till sommaren. Foto: Emma Strömberg


I huvudbyggnaden syns ännu stockväggarna i flera rum. Allt har rivits ut och endast stockväggen har blivit kvar av det ursprungliga huset.
Åtta personer har anställts för att bygga och renovera byggnaderna. Det byggs också en helt ny rökbastu på gården. Oskari och Lassi har även ansökt om tillstånd att bygga tre timmerstugor för inkvartering.

Jakt för företagsgrupper

Gästhamnen och bärodlingen ser företagarna som den huvudsakliga affärsverksamheten. Men de har också stora planer på aktiviteter för företagsgrupper.
De kommer att erbjuda bland annat jakt och fiske. En gammal och delvis torrlagd kärrmark i skogen har grävts upp igen för att återskapa en våtmark för fåglar, främst änder. Där finns passplatser för andjägare.
Förutom änder kan grupper jaga bland annat fasan, duvor och annat småvilt i skogen runt Tackork gård.
Fåglarna för fasanjakter köps av uppfödare i branschen och släpps ut i naturen strax innan en grupp kommer till Tackork för att jaga.
Mats Fagerlund, som bor granne med Tackork gård, har hjälpt till med bland annat utvecklandet av våtmarken och planerandet av jaktstigar och passplatser. Han kommer också att bistå med utplanteringen av fasaner.
Det finns också naturstigar på området.
Men det kommer inte bara att finnas djur för jakt på Tackork. Lassi och Oskari har planerat en djurgård med får, ankor och hönor för barnen på gården.
De har anspråkslösa förhoppningar gällande den första säsongen.
– Första sommaren är alltid första sommaren, konstaterar Oskari.
Läs också om Tuija Timmerbacka som kunde förverkliga sin dröm om att flytta till Nagu när hon fick jobb som bärodlare och ansvarig för gästhamnen på Tackork gård. ”Jobbet är en lottovinst”

Emma Strömberg

En gammal och delvis torrlagd kärrmark i skogen har grävts upp igen för att återskapa en våtmark för änder. Foto: Emma Strömberg


En rökbastu byggs på tomten. Foto: Emma Strömberg


Den gamla bärodlingen i Nagu övergick förra hösten i ny ägo. Den nya ägarens hund trivs på gården i Åbolands skärgård. Huvudbyggnaden syns i bakgrunden. Foto: Emma Strömberg

Dela artikeln

3 kommentarer: “Gammal bärgård i Nagu ska bli gästhamn och ta emot turister

  1. zeke skrev

    Hobbyjakt för turistgrupper? På riktigt? Fy f…
    Hur är en sån människa funtad som föder upp djur för att turister ska få skjuta dem för skojs skull? Har man ingen moral alls? Nu rasade nog min respekt för den firman. Är det så här det ska bli nu i skärin? Hobbyslakt för turister. Bläh.

  2. Britt-Marie juup skrev

    Jakt och fiske för skojs skull! Fy farao! Företagsgrupper som kommer ut för att slakta fasan, duvor och annat småvilt i skogen runt Tackork gård. Det är att skymfa Margot Wikströms otroligt fina verksamhet tidigare på gården. Jag visste inte att det fortfarande ens finns företag som ännu sysslar med hobbyslakt? Det är so last season! Det borde man väl som marknadsföringskonsult för företag redan ha insett. Företag som är måna om sitt rykte och har höga värderingar vill nog inte år 2018 profilera sig som en som deltar i slakt av ”just utsläppta fasaner”. Samtidigt som barn får komma och gulla med andra djur smäller det i buskarna.

  3. Naturvän skrev

    Planerade jaktverksamheten som beskrivs passar inte i skärgården. Den är i högsta grad grym och oetisk. Synd att Tackork ska få sådan verksamhet som förstör derar image.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter