Förflytta dig till innehållet

250 Åboelever springer i Stafettkarnevalen

Nina Hyvönen. Foto: Fredrik Häggman.


Vanligtvis är det resurserna som avgör hur många som får springa i Stafettkarnevalen – alla ryms helt enkelt inte i bussen. Nu när Stafettkarnevalen ordnas i Åbo kan både Sirkkala och Cygnaeus skolor berätta för ÅU att alla som velat springa får chansen att göra det.
Ungefär 90 av Cygnaeus cirka 400 elever springer i år. Eleverna får vara med från trean och uppåt.
– Intresset har varit en aning större än förr, berättar Nina Hyvönen, en av sex lärare som drar karnevalsträningarna.
För att träningarna inte ska krocka med fritidsintressen ordnas de på skoltid en gång i veckan. Eftersom alla får vara med hålls inga uttagningar, men skolan har samlat de snabbaste löparna i ett förstalag.
– Vi började med träningarna i början av april, men vädret har försenat oss lite. Inte ens nu går det att träna på Paavo Nurmi stadions gräsmatta.
Resten hejar på löparna
Av de Cygnaeuselever som inte springer deltar 30 i hejarklacken – officiellt. Resten har friluftsdag på stadion och förväntas heja ändå.
Nina Hyvönen har varit med och dragit stafettkarnevalsträningar i flera år. Hon har också själv stått på löpbanorna i tiderna.
– Nu när karnevalen är i Åbo blir det roligt att se dels mina egna barn som går i Sirkkala och S:t Olofsskolan, dels eleverna i Cygnaeus och dels alla bekanta som kommer vara på plats, berättar hon.

Läs också: Nio dagar teknikslipning innan karnevalen – Cygnaeusflickor tror på hemmafördel

Från Sirkkala skola deltar cirka 80 elever i stafetterna. Skolan har tänkt i samma banor som Cygnaeus och har friluftsdag på stadion under lördagen.
– Vi kan stolt säga att alla som vill springa får vara med, berättar Diana Blomster-Lindberg, lärare.
– Förstalagen är toppade medan de andra är slumpmässigt utvalda.
Blomster-Lindberg berättar att intresset för att springa har varit större än tidigare år. På ett antal sträckor har skolan tre eller fyra lag.
– Vi har åtminstone ett brons på 8×50 meter från i fjol att försvara.

Stafettkarnevalsträningar. Foto: Fredrik Häggman.


Ungefär 80 högstadie- och gymnasieelever deltar
Konkurrensen till flicklagen på högstadie- och gymnasienivå är hård. Pojkarna har däremot inte visat lika stort intresse, säger Jörgen Lindblom, gymnastiklärare på S:t Olofsskolan och Katedralskolan.
– Vi har haft hårda uttagningar till flicklagen men det finns några pojklag som inte är helt klara ännu. I allmänhet har det inte varit någon deltagarboom bara för att karnevalen är i Åbo. Jag hade väntat mig en liten ökning eftersom man inte behöver resa nånstans, men kanske är det så att själva resan varit en del av lockelsen, säger Lindblom.
Från S:t Olofsskolan deltar 55 elever och från Katedralskolan 22.
I fjol fick S:t Olofsskolan ett brons i flickornas långa stafett. Katedralskolans pojkar fick brons i gatustafetten. Lindblom hoppas att skolorna kniper någon medalj också i år.
– Vi började träna i februari-mars i år och hållit en passligt hög träningsnivå. Högstadieflickornas långa stafett brukar vara en sån som S:t Olofsskolan gör bra i från sig i, men det är alltid små marginaler i Stafettkarnevalen.

Läs också: 215 skolor, 11 355 starter, 303 funktionärer och 40 bajamajor – allt klart inför Stafettkarnevalen

Fler hejarklackar i år
Hela huvudläktaren kommer vara fylld med färggranna hejarklackar under Stafettkarnevalen. I år är Åboskolorna ovanligt starkt representerade i hejarklackstävlingen.
S:t Olofsskolan har Cygnaeus skola har hejarklackar på cirka 30 personer vardera och Sirkkala en klack på ungefär 40. Under karnevalen tros ändå klackarnas storlek variera på grund av att alla elever är på stadion.
– Tanken är att klacken ska växa. Vi försöker ha ett genomgående tema med gula och svarta kläder för alla elever, säger Jörgen Lindblom från S:t Olofsskolan.
Hejarklackstraditionen är inte särskilt stark i Åbo, främst på grund av att det är en extra kostnad. Ingen av skolorna har haft en klack under de senaste åren.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter