215 skolor, 11 355 starter, 303 funktionärer och 40 bajamajor – allt klart inför Stafettkarnevalen
Arkiv/Fredrik Häggman


Lena Hindström-Pesu, verksamhetsledare för huvudarrangören ÅIFK. Foto: Fredrik Häggman.
Det är ett organisatoriskt lapptäcke att arrangera Stafettkarnevalen – Europas största årligt återkommande skolidrottstävling. Under fredagen och lördagen 18–19 maj väntas över 10 000 skolungdomar, lärare och funktionärer samsas med övrig publik på Paavo Nurmis stadion i Åbo.
För att tävlingarna ska löpa smidigt måste alla inblandade veta när och var de ska äta, springa och befinna sig vid uppropet. Det kräver minutiös detaljplanering.
– I vintras kändes det som ett enormt uppdrag, det blev nästan lite stressigt. Nu när man ser att allt börjar på sin plats kan man lugna ner sig, berättar Lena Hindström-Pesu, verksamhetsledare på ÅIFK som är huvudarrangör.
Arrangemanget är mycket mer omfattande än det som ÅIFK annars ordnar. Därför har de cirka 30 funktionärer som kommer från Helsingfors varit ett stort stöd.
– Stafettkarnevalens egna organisation hjälper till tillsammans med egna funktionärer som har jobbat med det här i tiotals år. Dessutom får vi hjälp av TUL som har erfarenhet av större evenemang på just Paavo Nurmis stadion.
Sammanlagt är cirka 15 föreningar – däribland Pargas IF, Turun Urheiluliitto, scoutkårerna, Folkhälsan och marthorna – inblandade på något hörn.
– Det har varit klart sedan början att vi inte klarar av att arrangera Stafettkarnevalen själv.

Med 13 000 sittplatser passar Paavo Nurmis stadion storleksmässigt för Stafettkarnevalen. På huvudläktaren ska cirka 2 000 hejaklacksdeltagare få plats. Foto: Fredrik Häggman.
Deltagarantalet i årets Stafettkarneval har nått rekordhöjder, om man jämför de år då karnevalen ordnats utanför Helsingfors. Med 11 355 starter slår Åbo både Vasa och Esbo, de orter som stått värdar utöver Helsingfors.
– Framför allt ålänningarna upplever att Åbo är lättare att ta sig till än Helsingfors. Grupperna därifrån är ovanligt stora.
Antalet österbottningar och nylänningar är på samma nivå som vanligt, men i Åboland har många skolor bestämt sig för att alla elever kommer med till stadion under karnevalen.
Några dagar innan karnevalen börjar sätts arbetet med att ställa idrottsparken i ordning i gång.
– Det blir marknadsstämning här med alla tält som ska sättas upp. Ett 40-tal bajamajor ska radas upp, scenen ska byggas och gatustafettrutten ska märkas ut. Gatustafetten löps i år längs Idrottsparkens grusbana.

Runt om stadion ska tält resas och bajamajor placeras. Foto: Fredrik Häggman.
Både Övre plan och träningsområdet bredvid stadion är i användning som uppvärmningsområden.
Från och med måndagen den 7 maj kommer också Stafettkarnevalen att synas i gatubilden i Åbo. Då börjar man marknadsföra evenemanget på reklampelare och banderoller runt om i stan.
– Idrottsparken är ett så omtyckt ställe att vandra i för stadsborna att vi antar att många kommer hitta dit utan att de egentligen vet vad Stafettkarnevalen är.
När stafettkarnevalen ordnades på Albergastadion i Esbo i fjol fick arrangörerna kritik för att en del av ordningsakterna och funktionärerna inte kunde svenska. Har det här diskuterats i år?
– Jo, vi är medvetna om det och har sett till att alla som har kontakt med barnen är svenska. Men samtidigt finns det många finskspråkiga föräldrar och Turun Urheiluliitto-aktiva som kan och vill bidra på andra sätt. Vi vill ju också visa vilket fint evenemang det här är åt de finskspråkiga som inte känner till det.
Renoveringen av Olympiastadion blir försenad och karnevalen kan inte vara där nästa år heller. Skulle du vara beredd att göra det här på nytt?
– Inte direkt i alla fall, säger Hindström-Pesu och skrattar.
– Och ärligt talat sänder karnevalorganisationen tydliga signaler om att de vill vara i huvudstadsregionen nästa år, för sina egna funktionärers skull. Men det har varit väldigt givande att genomföra det här. Jag har fått träffa så många nya personer inom Åbo stad och de olika föreningarna som är med.
Stafettkarnevalen pågår fredagen den 18 maj klockan 12–21 och lördagen den 19 maj klockan 08–18.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.