2021 blir tungt för traktens företag – men det finns ljus i tunneln

På torsdagen publicerade Företagarna i Egentliga Finland och OP Åbonejden sin årliga landskapsprognos, som görs utgående från ett svarsformulär för traktens företagare.
På grund av coronapandemin är det inte någon särskilt trevlig läsning, men om man får tro Företagarna i Egentliga Finlands ordförande Jyrki Hakkarainen så visar siffrorna ändå att krisen inte är så stor som man hade fruktat.
– Det är inte en total katastrof – ingen tredje ”lama”. Även om vinsterna minskar kraftigt är siffrorna i genomsnitt ändå på plus. Även om tron på tillväxt är lägre än tidigare så är det inte panik, och det gör att vi nu kan fokusera på att bekämpa corona, säger han.
I prognosen säger 34 procent av de tillfrågade företagen att de förväntar sig en ökning i omsättningen, medan 25 procent förväntar sig en minskning.
Motsvarande siffror för lönsamheten är 29 respektive 26 procent, medan 15 procent av företagen förväntar sig att antalet anställda ökar, medan 10 procent väntar det motsatta.
Pengarna ligger och väntar på bättre tider
Enligt Företagarna i Egentliga Finlands vd Hanna Munter beror den relativa stagnationen på att de stora investeringarna inte finns tillgängliga.
Däremot håller investerarna i pengarna i väntan på ett säkrare ekonomiskt läge.
– Det här kommer tydligt fram i undersökningen. Den globala chocken med coronan gör att investeringar läggs på is för att framtiden är oviss – men det betyder inte att pengarna inte existerar, säger hon.
Och precis som Munter säger så återspeglas det här i rapporten. Förväntningarna på extern finansiering har aldrig varit så låg som nu – åtminstone inte under de 28 år som landskapsprognosen har gjorts.
IT-branschen bäst och sämst
Ser man till branschspecifika förväntningar på det kommande året så är det tydligt att coronan har drabbat alla, men förvånansvärt nog uppvisar IT-branschen det största minuset när det gäller förväntningar.
– IT-branschen har tidigare varit ett unikum, med en förväntad tillväxttakt som varit långt bättre än alla andra branscher. Men med den förväntade progrosen för 2021 så har man kommit ner på åtminstone samma spelplan som övriga branscher, säger Munter.

Paradoxalt nog är det ändå IT-branschen som har den klart högsta förväntade tillväxten, där 44 procent av företagen tror på en tillväxt och 22 procent tror på en minskning – alltså en skillnad på 22 procentenheter.
Förra året var skillnaden dock +65 procentenheter.
Av alla branscher är det endast transportbranschen där fler företag (31 procent) tror på en minskning än de som tror på en ökning (20 procent) av omsättningen.
Restaurangerna drabbades hårt
Företagens förväntningar jämfört med hur stor omsättning de har visar att situationen är ganska lika över hela fältet.
Endast företag som omsätter mellan två och fem miljoner euro förväntar sig i genomsnitt en minskning av omsättning och personal.
– Det här tror jag beror på att det i Åbonejden finns en del restaurangföretag i den storleksklassen, och det är en av de branscherna som har drabbats hårdast, säger Munter.
Landskapsprognosen
- Enkätens svarstid var 2–16 november.
- Enkäten skickades ut till alla medlemmar i Företagarna i Egentliga Finland, 7 375 stycken.
- Totalt fick man in 824 svar, vilket innebär en svarsprocent på 11,2.
- Störst andel av de svarande företagen finns i Åboregionen (63 procent), medan 7 procent av de svarande finns i Åboland.
- Branschmässigt var svarsprocenten störst hos företag som säljer tjänster (46 procent), följt av handeln (17 procent), byggbranschen (14 procent) och industrin (12 procent).
- Landskapsprognosen har publicerats årligen sedan 1994 och är ett samarbete mellan OP och Företagarna i Egentliga Finland.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.