Förflytta dig till innehållet

I Domkyrkan förnyas snart nästan allt – Mia Bäck vill se en kyrka som välkomnar alla

Monica Forssell
Präst i kyrka pekar på något.
Glad över att få delta i planeringen. Kyrkoherde Mia Bäck hoppas att Domkyrkan i framtiden är en plats där alla känner sig välkomna och inga trappor eller skarvsladdar utgör hinder.

I mitten av kyrkan sitter en mjukispanda och följer med när Domkyrkoförsamlingens bebisar ägnar sig åt knatterytmik.

Gruppen är inte stor men sången och jollret fyller hela kyrkan. I framtiden kanske Åbo svenska församlings knattegrupp också samlas i kyrkan. Och djupmeditationen och församlingsrådet.

I framtiden kanske det också går att ostört föra ett samtal i något av kapellen samtidigt som en kör övar på ett håll och konfirmander diskuterar på ett annat.

– Alla vet var Åbo domkyrka är, hit är det lätt att hitta och dessutom bidrar själva kyrkan till en sakral och estetisk upplevelse på ett helt annat sätt än ett församlingshem, säger Åbo svenska församlings kyrkoherde Mia Bäck.

En leksakspanda sitter på en stol i en kyrka.Monica Forssell
Åbo domkyrka är Domkyrkoförsamlingens och Åbo svenska församlings kyrka. Här är det Domkyrkoförsamlingens yngsta som samlas till en sångstund. I framtiden kanske också Åbo svenska församlings knattar träffas i kyrkan?

Jag har bett Bäck ta på sig framtidsglasögonen. Hon sitter med i den styrgrupp som ska förbereda Domkyrkans jätterenovering och i det här skedet av processen får man ännu fantisera och drömma ganska fritt.

Bäck hör till dem som vill att Domkyrkan blir ett ställe att samlas på. En kyrka som är i användning och som sjuder av liv. Inne på samma linje är också resten av styrgruppen. Att göra kyrkan mera tillgänglig, utnyttja den bättre och se till att besökarna både ser och hör bättre i kyrkan är några av ledstjärnorna för renoveringen.

Branta stentrappor.
Det finns rum i kyrkan som inte kan användas för att det är så svårt att nå dem. De här trapporna leder ner från sakristians vind.

Någon kostnadskalkyl för totalrenoveringen av kyrkan finns inte ännu men om den förra totalrenoveringen i mitten av 1970-talet kostade 23 miljoner mark kan man enligt Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighets fastighetsdirektör Seppo Kosola utgå från att den nu aktuella totalrenoveringen kommer att kosta ungefär lika mycket. Det kan betyda kring 20 miljoner euro.

Det är mycket pengar och hur den nödvändiga renoveringen ska finansieras är inte helt klart.

Sladdar i en kyrka.Monica Forssell
Skarvsladdar av olika slag är inte ovanlig syn i Åbo domkyrka. När elektriciteten i kyrkan ses över ska fler eluttag installeras.

De många sladdarna i kyrkan avslöjar att bland annat elektriciteten måste förnyas. Ett stort problem är också att kyrkan inte är lätt att nå eller utnyttja för dem som har svårt att röra sig.

– Vi har medlemmar i vår kyrkokör som inte kan ta sig upp till körläktaren. Därför måste kyrkokören alltid vara nere. Med en hiss skulle man kunna ta sig upp till körläktaren, orgelläktaren och Domkyrkomuseet, förklarar Bäck och tillägger att den väg utanför kyrkan som är tänkt för rullstolsburna och personer med rollatorer är så ojämn att den knappt går att använda. Skyltningen är också så dålig att få ens känner till den handikappvänliga ingången på norra sidan.

Åbo domkyrka fotograferad utifrån.Arkiv/Monica Forssell
Själva byggnaden är i gott skick men teknik och inredning måste moderniseras.

Åbo domkyrka

Byggd på 1200-talet
Cirka 89 meter lång, 38 meter bred och 44,5 meter hög. Tornet är 85,53 meter högt.
Förstördes nästan helt och hållet i Åbo brand 1827
I dag är själva byggnadsstrukturen i gott skick men inredningen och tekniken behöver förnyas.

Vi går en rundvandring i den ståtliga, över 700 år gamla kyrkan och Bäck som ofta jobbar i kyrkan, visar vinden ovanför sakristian. Hit når inget trafikbuller och ventilationen väsnas inte. Om det inte var för de livsfarliga, branta och smala stentrapporna skulle det här vara ett perfekt rum för mindre samlingar.

Men det finns flera rum i kyrkan som inte går att använda. Antingen för att de är för svåra att nå eller för att rummen inte går att reservera med mindre än att man bokar hela kyrkan.

Ett rum med stolar och ett kors.Monica Forssell
Sakristians vind.
En färgglad altartavla av tyg i ett lekrum i en kyrka.Monica Forssell
Lekhörnan i kyrkan är uppskattad men kanske skulle behöva en glasvägg mot kyrksalen?

Kunde man skärma av kapellen på något sätt, till exempel med hjälp av glasväggar, för att samtidigt kunna utnyttja flera olika rum i kyrkan utan att det uppstår en kakofoni av ljud? Det funderar man på i styrgruppen. Annat man funderar på är hur sebarheten i kyrkan kunde förbättras.

En kyrksal med bänkar. Monica Forssell

Men hur mycket kan man förändra i kyrkan? Är ni till exempel beredda att rigga upp TV-skärmar på olika håll för att alla i kyrkan ska kunna se ordentligt?

– Det har kommit förslag på skärmar. För när kyrkan är full sitter människor i sidoskeppen och i sidokapellen och ser ingenting. Men jag är nog lite tveksam. Kanske det finns andra lösningar, frågar Bäck men påminner samtidigt om att kyrkan under årens lopp byggts om, moderniserats och förändrats flera gånger.

Om det vittnar bland annat kapprummet invid ingången där man på 1970-talet valde att bygga en stor grå låda för toaletter och metallspångar till Domkyrkomuseet.

I samband med Åbo brand 1827 brann också det mesta i kyrkan ner och hela det nuvarande tornet byggdes upp på nytt. Kyrkan har heller inte alltid varit fylld av bänkar och en gång i tiden kunde det pågå hela fyrtio mässor på en gång i huset.

Så här ser processen ut:

Åbo- och S:t Karins kyrkliga samfällighets kyrkoråd grundade i december 2021 en styrgrupp för totalrenoveringen av Åbo domkyrka. Styrgruppen leds av domprost Aulikki Mäki.
Styrgruppens uppgift är att planera renoveringsprojektet och uppföljningen av projektet, fundera på finansieringen och skapa en helhetsbild av totalrenoveringen.
När styrgruppen har fått helheten klar för sig grundas den egentliga byggnadskommittén som ansvarar för projektets planering, ansökandet om olika tillstånd, anskaffandet av olika planerare och underleverantörer, förverkligandet och ekonomin.
För i år finns 300 000 euro reserverat för att komma i gång med projektet.
Målet är att totalrenoveringen ska vara klar på hösten 2028.

En dröm som Bäck har handlar om att få ett nytt flyttbart altare till kyrkan. Då kunde man ställa altaret i mitten av kyrkan och präst och församling skulle befinna sig närmare varandra. Gudstjänstdeltagare skulle också slippa ta sig upp för trapporna till högkoret för nattvard.

Blommor på en vägg.Monica Forssell
I samband med totalrenoveringen på 1970-talet putsades väggmålningarna. Hur behovet av rengöring nu ser ut ska kartläggas.

Åbo domkyrka må vara Finlands mest värdefulla byggnadshistoriska minnesmärke och den evangelisk-lutherska kyrkans huvudkyrka, men den är inte bara ett museum utan också två församlingars kyrka och ett öppet rum i staden.

Hur stora motsättningar den förestående renoveringen kommer att skapa återstår att se. Helt smärtfria brukar kyrkorenoveringar inte vara. Många har starka känslomässiga band till kyrkan och Museiverket brukar vilja sätta stopp för de mest vidlyftiga förslagen.

Vad skulle du vilja att Åbo domkyrka ska vara för Åboborna i framtiden?

– Jag skulle vilja att Domkyrkan är en kyrka som helt konkret har låga trösklar. Man ska kunna komma in och känna sig välkommen. Det ska finnas utrymme för både stillhet och gudstjänst, för att mötas och samtala. Kyrkan ska sjuda av liv, säger Bäck.

Två saker som med största sannolikhet ändå inte kommer att förändras i och med renoveringen är för det första att det inte kommer att byggas en hiss upp till det 85 meter höga kyrktornet, trots att de guidade turerna just till kyrktornet är mäkta populära i Åbo.

För det andra kommer ballongförbudet att kvarstå. Att få ner en heliumballong som slitit sig och fastnat i taket under de vackra valven på över 40 meters höjd kommer nämligen också i framtiden att vara så gott som omöjligt.

Åtminstone det här planerar man åtgärda i Åbo domkyrka:

Elektriciteten
Ljudtekniken
Vatten och avlopp ska granskas och eventuellt förnyas
Kororgeln ska ersättas av en digital orgel
Skarpskyttekapellet ska förnyas
Kyrkotextilierna ska ses över
Vapenhuset ska förnyas
Domkaféet ska kanske förstoras
Bättre informationstavlor och skyltning
Körställningarna borde bytas ut
En eller flera hissar
Bättre förvaringsutrymmen
En del av föremålen i Domkyrkomuseet kanske förs över till Historiska museet

Senaste totalrenovering gjordes 1976–79. Då åtgärdades bland annat följande:

Kyrkans koppartak förnyades
Takstrukturerna förstärktes
Brandsäkerheten förbättrades
Kyrkan fick fjärrvärme
Sociala utrymmen för de anställda togs i bruk i källaren
El- och ljudteknik förnyades
Vägg- och takmålningar putsades

Rättelse den 10.3 klockan 11.35: Domkyrkan är över 700 år.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter