Förflytta dig till innehållet

Ung man misstänks ha svindlat till sig miljonbelopp på nätbedrägerier – polisen har utrett sällsynt stor brottshärva

Kim Lund
En datorskärm
Den misstänkta 20-åringen har främts riktat in sig på S-bankens kunder.

En man i 20-årsåldern misstänks för över 400 grova betalningsmedelsbedrägerier. Den misstänkte greps i december 2022. Han har varit häktad sedan dess.

Polisens förundersökning visar att mannen riktade nätfiske mot huvudsakligen S-bankens kunder år 2022. Enligt polisens uppgifter har offren sammanlagt förlorat över en miljon euro, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Spåren leder till Moldavien

Alla de utredda brotten genomfördes på liknande sätt och huvudsakligen från ett annat land. Gärningsmannen fick offren att logga in på en falsk nätbankssida genom att med sms skicka en länk till sidan.

Textmeddelandenas utseende var sådant att de såg ut som om de hade skickats av banken.
I meddelandena skapades en känsla av brådska och offren fick veta varför de snabbt skulle logga in på sin nätbank via länken. På det sättet fick den misstänkte tag på nätbankskoderna offren hade skrivit in på den falska nätbankssidan.

Nätfiskesidornas servrar fanns i Moldavien och Centralkriminalpolisen har tillsammans med polisen har fått hjälp av sina utländska kollegor för att utreda fallet, säger kriminalöverkonstapel Jami Toivonen, som är gruppledare för cyberbrottsutredningsgruppen på Polisinrättningen i Sydvästra Finland.

– Samarbetet med myndigheter i Moldavien och Europol bekräftade uppfattningen om hur brotten hade genomförts tekniskt och att brotten hade begåtts av samma aktör som kunde kopplas till flera it-relaterade bankbedrägerier i olika delar av Finland. Samma unga man kopplades även samman med penningtvättsbrott som hade anmälts i huvudstadsregionen där förbrotten var bankbedrägerier.

Mannen misstänks ha kumpaner som har tvättat pengarna

Polisen misstänker också att flera penningtvättare har hjälpt till med att dölja offrens tillgångar på utländska konton och i virtuella valutor. Tillgångar har också cirkulerats via konton som åtkommits genom bankbedrägerier.

– Mannen som är misstänkt för de grova betalningsmedelsbedrägerierna misstänks ha en roll också i arrangemangen kring tvättandet av vinningen av brotten. Förutom de konton som den misstänkte fått i sin besittning med hjälp av brotten, har flera personer enligt polisens uppgifter rekryterats för penningtvättsverksamheten. Det är bland annat unga personer som lockats med i verksamheten genom att det ansvar som hänför sig till penningtvätt förringats, säger kriminalinspektör Jukkapekka Risu vid Polisinrättningen i Helsingfors i pressmeddelandet.

De misstänkta penningtvättsbrotten har begåtts i huvudstadsregionen och utreds i separata förundersökningar, huvudsakligen på polisinrättningarna i Helsingfors och Östra Nyland. En del av de penningtvättsbrott som har samband med härvan har redan utretts och behandlas av domstol.

Enligt de uppgifter Centralkriminalpolisen har förlorade finländare år 2021 omkring 10 miljoner euro på it-relaterade bankbedrägerier. Samma år bildade polisen en riksomfattande projektutredningsgrupp för komma åt fenomenet. År 2022 var summan finländare förlorade nästan hälften mindre.

Så här undviker du att bli bedragen

  • Logga aldrig in i din nätbank med länkar som du får med sms eller e-post eller via olika sökmotorers sökresultat.
  • Spara adressen till din nätbank i webbläsaren (browsern) eller bland dina favoriter.
  • Använd helst din egen banks mobilapplikation, som är det tryggaste alternativet
  • Tala om fenomenet med dina närmaste.
  • Kontakta omedelbart banken om du misstänker att kriminella har kommit över dina nätbankskoder eller om du i din nätbank upptäcker inkommande eller utgående betalningar som inte ska finnas där. Polisanmäl saken först efter det.

Källa: Polisen

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter