Förflytta dig till innehållet

20 år sedan de första socionomerna utexaminerades – "I dag är det en allmänbildande och attraktiv utbildning"

Maija Hoving, Eva Juslin, Marie Hänninen och Malin Klingberg deltog i socionomutbildningens 20-årsjubileum. Foto: Alexia Sahl


På fredagen samlades allt från inbjudna gäster, studerande och utexaminerade socionomer i Arken för att fira socionomutbildningens 20 år.
– För 20 år sedan, alltså 1999, utexaminerades de första socionomerna, säger Eva Juslin, utbildningsansvarig för socionomutbildningen vid yrkeshögskolan Novia.
Då utbildningen inrättades drygt tre år tidigare visste man inte vad den officiella yrkesbenämningen skulle bli. Man visste att yrket tillhörde social- och hälsovården men att benämningen skulle bli socionom klarnade i ett senare skede.
– Socionom var ett rätt okänt yrke när de första utexaminerades. Sedan tog det några år innan det etablerades, och i dag finns det knappt någon som inte vet vad en socionom är, säger Juslin.
Studierna har utvecklats tillsammans med samhället och sedan två år tillbaka är det också möjligt att studera till socionom på distans.
– Det är Novias populäraste utbildning. Utbildningen har rekord i antalet ansökningar per nybörjarplats, säger Juslin.
Nästa år antas drygt 100 studerande till socionomutbildningarna vid Novia i Åbo.

Utbildningen ger många fortsatta möjligheter

Marie Hänninen, Malin Klingberg och Maija Hoving är alla inne på sitt tredje och sista studieår. De säger att de är nöjda med sitt val av studier och ser framemot att så småningom börja jobba inom sin profession.
– Det är väldigt allmänbildade och man kan nästan skräddarsy sin utbildning, helt beroende på vad man väljer att rikta in sig på. Man får hjälpa människor från vaggan till graven, säger Klingberg.
Inom socionomutbildningen finns det bland annat möjlighet att läsa tilläggsbehörighet inom småbarnspedagogik. Dessutom finns det gott om valfria kurser som breddar kunskapen hos de blivande socionomerna. Både studerande och utbildningsansvariga är överens – den allmänbildande utbildningen öppnar upp möjligheter.
– Som utbildad socionom kan man jobba inom allt fler branscher och det finns ett behov av socionomer på arbetsmarknaden, säger Juslin.
Men som inom alla yrken står även socionomer inför en del utmaningar.
– En utmaning är nog hur man tar hand om sig själv efter jobbet, säger Klingberg.
Juslin inflikar att en annan utmaning är åldersstrukturen inom det sociala området, vilket innebär ett ökat behov av personal. Men trots utmaningar är de blivande socionomerna laddade på att så småningom börja jobba. Efter ett vikariat kom Hoving till den insikten att hon vill jobba inom barnskydd. För Klingberg och Hänninens del är planen att vidareutbilda sig till socialarbetare vid Svenska social- och kommunalhögskolan i Helsingfors.
På jubileet talade bland annat Anna Caldén om att våga se möjligheter istället för hinder gällande tillgänglighet, Sofia Ulfstedt tog upp ledarskap inom det sociala området och Christine Welander berättade om socionomutbildningens första år.
Alexia Sahl

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter