18 års jobb till ända då Houtskär får komplett generalplan


Pargas fullmäktige i möte på tisdagskvällen.
Det ska bli smidigare för markägare i Houtskär att få bygga – då det hittills har funnits områden där undantagslov har krävts för varje nybygge.
Det här är en konsekvens av att Houtskärsplanen efter många år med utlåtanden och inventeringar äntligen är klar.
– I den generalplan som Houtskärs fullmäktige godkände år 2000 fanns luckor, eller det uppstod luckor då besvär kom, berättar Pargas planläggningsarkitekt Heidi Saaristo-Levin om bakgrunden till planen.
– Houtskärs kommun påbörjade då ett revideringsarbete som blev mycket större än vad som först var tänkt, och sedan kom kommunsamgången.
Planläggningsenheten i sammanslagna Pargas fortsatte arbetet och i januar–februari i år var Houtskärs generalplan till påseende i den form som den nu nådde fullmäktige.
I bakgrunden finns alltså det arbete som Houtskär kommun gjorde inför millenieskiftet, kriterierna är desamma, säger Saaristo-Levin. Generalplanen godkändes i Houtskärs kommun i september år 2000. På grund av besvären valsade den sedan igenom såväl Åbo förvaltningsdomstol som Högsta förvaltningsdomstolen.
– De luckor som uppstod är främst hassellundar, där någon plan inte har funnits, säger Saaristo-Levin.
I fullmäktige tog Christer Friis, SFP, till orda:
– Att det skulle ta 18 år att få en plan är märkvärdigt. Det är miljöcentralen jag förundrar mig över, vår avsikt i Houtskärs kommun var densamma som den plan som nu behandlas. Vi ville också beakta miljön i dessa hassellundar, säger Friis.
– Heidi och hennes gäng har jobbat bra, alltså stadens planläggningsenhet, var Friis hälsning innan fullmäktige skulle ta ställning till planen.
Tystnad följde och planen godkändes enhälligt.
– Ett historiskt klubbnedslag, konstaterade fullmäktigeordförande Tarja Rinne.
Garanti till Käldinge fiskehamn
Att ge Käldinge fiskehamn, eller Skärgårdshavets Sorteringsstation Ab, garanti krävde däremot omröstning. De gröna med Helena Särkijärvi i spetsen ville att ärendet skulle remitteras, men förslaget förföll med rösterna 30 mot 4.
Stadsstyrelseordförande Mikael Holmberg, SFP, hade också bett om ordet i ärendet och poängterade att staden nu inte lovar några pengar, och att reningsverksfrågan i Käldinge är en separat sak som ska åtgärdas och behandlas separat. Garantin är något som behövs för att företagaren ska få av Närings-, trafik- och miljöcentralen beviljad finansiering.
Könsfördelning i nämnder gav huvudbry
Att välja några nämnd- och utskottsmedlemmar i stället för sådana som bett om avsked eller flyttat från orten visade sig knepigare än beräknat, då kravet på könsfördelning i nämnder gjorde att alla förslag inte kunde godtas.
Fullmäktige tog en oplanerad kaffepaus för att förhandla fram lämpliga ersättare.
SDP: Pargas sover kring förändringar i småbarnspedagogiken
Socialdemokraterna i Pargas är missnöjda över tjänstemannabehandlingen av partiets motion som föreslog avgiftsfri småbarnspedagogik för 5-åringar.
SDP:s Maria Lindell-Luukkonen förde fram att då regeringen bereder en ny lagför småbarnspedagogiken och många andra reformer är på gång är Pargas som en sovande småstad som inte tar till sig förändringar.
I den debatt som följde gav många beröm till stadens småbarnspedagogiks personal, och framförallt till chefen för enheten, Pia Hotanen. Varken Lindell-Luukkonen eller någon annan SDP:are hade heller haft för avsikt att kritisera henne eller personalen, framkom det.
Motioners behandling släpar efter
Motioner är överlag en knepig fråga i Pargas, där ledamöternas kritik går till tjänstemännen. Folke Pahlman. SFP, lyfte fram att det finns någon obehandlad motion om Åbolands sjukvård som skulle beredas av Folke Öhman, det vill säga före detta stadsdirektören.
Carita Henriksson, SDP, instämde och tyckte att motioner ofta får vänta alltför länge.
Kurt Lindqvist, SFP, hade kollat upp listan med oåtgärdade motioner. Han föreslog att listan kunde förkortas då vissa motioner berör frågor som senare har fått ett avgörande och motionen kan anses ha förfallit. I andra fall finns orsak försnabba beredningen.
Vi har en eftersläpning när det gäller motioner, skärpning, stadsdirektören, var Markku Orells, Saml, hälsning. Något som Patrik Nygrén tog emot och lovade förbättring.
Fullmäktigeordförande Tarja Rinne konstaterade att det också gäller stadsstyrelsen att ta allvarligt på motioner.
Mia Forssell, Gröna gjorde därefter en motion om att fullmäktiges föredragningslistor till pappers skulle bli ett minne blott, alla ledamöter borde ha läsplattor vid det här laget, sa hon.
Det ärendet är redan under beredning, sa stadens jurist Monica Avellán.
Öppet möte om Pargas centrumplanering på fredag
- Pargas har också påbörjat arbetet med att revidera generalplanen för stadens centrum. Ett för allmänheten öppet möte om centrumplaner ordnas på fredag, 25 maj.
- Alldeles i centrum finns många aktuella projekt, kring Centralparken och ”byahuset” med simhall, kring hotellet och gästhamnen, på gågatan, med mera. När dylika projekt styrs av detaljplanen för ett visst område, styrs detaljplanen i sin tur av vad generalplanen säger.
- Generalplanen styr alltså planeringen av markanvändningen i stora drag, som till exempel var det ska byggas nya bostadsområden, var vägar och gator kan dras och vilka områden som ska utvecklas som grön- och rekreationsområden.
- Stadens invånare och andra intressenter har en möjlighet att besvara en enkät om generalplaneringens målsättningar, den hittar du på stadens webbplats.
- På fredag är planläggningsenhetens personal anträffbar i stadshusets nedre entréhall klockan 13–18.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.