14-åringar från Nagu röt till då Helsingforselever inte uppförde sig i Kalevala-publiken


Kalevala. Den fina upplevelsen blev inte som den skulle för några Naguelever, på grund av andra ungdomars beteende. Foto: Pette Rissanen
Åttondeklassarna Olga Åberg och Sara Snickars i Nagu blev så bedrövade över några jämnårigas uppförande som publik till Kalevala på Åbo Svenska Teater att de skrev en insändare som publicerades i Hbl i fredags.
”Att spela spel på telefonen och ha hörlurar under hela pjäsen hör till det mest respektlösa saker man kan göra när man går på teater”, skriver flickorna bland annat och ”Man klappar inte på opassande ställen, man kastar inte lappar och smutsar ner i en 200-årig teater”.
”Hoppas huvudstadsregionens föräldrar, lärare och unga ser insändaren”
De har aldrig skrivit en insändare tidigare.
Att sända texten till Hufvudstadsbladet var en metod att nå huvudstadsregionens lärare, föräldrar och ungdomar.
Det var nämligen svenskspråkiga skolor från Helsingfors och Grankulla vars elever störde föreställningen av Kalevala den 3 oktober.
Som åttondeklassare deltar de i projektet Konsttestarna.
— Vi var kanske 15-20 från skolorna i Nagu och Korpo som satt uppe på första balkongen. De som var från Helsingfors- och Grankullaskolorna satt där nere, och vi såg bra allt som hände där, berättar Olga och Sara.
Störde pjäsen från början till slut
— Innan pjäsen ens började, då när de läser upp att man ska ha telefonen på tyst och sådant, började de störa. De applåderade så högt att man knappt hörde vad som sades.
Sedan fortsatte det oroliga beteendet pjäsen igenom och flickorna blev inte bara störda, upplevelsen av Kalevala — som de uppskattade — blev på ett sätt förstörd när de kände att de skämdes över publikens beteende.
— Genast de skulle bli en tystare stund i pjäsen blev man orolig, skulle de börja klappa nu eller vad skulle hända, säger Olga Åberg.
I Kalevalas scenografi ingår mjuka bollar, i stil med bollhavsbollar, av vilka en del rullar ut i publiken. Problemet i den här föreställningen var att en del av ungdomarna kastade bollar tillbaka.
— I slutet såg vi hur de tog upp bollar och kastade dem på skådespelare. Då måste skådespelarna avbryta och säga till, innan de fortsatte.

14-åriga Olga Åberg (tv) och Sara Snickars blev bedrövade över hur en del jämnåriga Helsingforselever uppförde sig på ÅST. Foto: Privat
Deras lärare hade tappat kontrollen
Hur tycker ni de här skolornas lärare och personal agerade?
— De försökte väl säga till, men så där som säger till något förskolebarn: ”Du ska inte göra så där, eller du ska inte kasta bollar”. Det var helt lönlöst.
— Man märkte att de vuxna inte hade någon kontroll alls. Och när vi hade två vuxna med oss, och vi var under 20 elever, så fanns det kanske fyra vuxna på 100 elever för dem.
I insändaren skrev Olga och Sara att skolorna inte borde ta med elever som förstör upplevelsen för andra. Det håller de fast i. Och så fanns en annan poäng med texten också.
— Vi vill ju också visa att man inte ska tro att alla ungdomar är lika. Vi tycker om att vi fick fara på teater, och vi tyckte om det konstnärliga med Kalevala.
På våren ska åttondeklassarna från Nagu — som i år är 12 stycken — inom ramen för Konsttestarna få åka till Helsingfors och se COW, baletten vid nationaloperan.
— Och vi ska uppföra oss, lovar Nagutjejerna med glimten i ögat.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.