130 svenskspråkiga studenter i höst – ”Höstens skrivningar har gått bra trots corona”
I höst utexamineras sammanlagt cirka 4 200 studenter i Finland. Ungefär 130 av dem är svenskspråkiga.
Av alla 4 200 har cirka 200 redan tidigare avlagt de obligatoriska proven i sin examen, men har avklarat sina gymnasiestudier först nu under hösten.
Robin Lundell, specialsakkunnig vid Studentexamensnämnden, säger att höstens skrivningar har gått bra och att examinanderna kunde delta trots coronapandemin.
– I det stora hela har det inte uppstått några problem, säger Lundell.
Höstens skrivningar var redan den fjärde gången som skrivningarna påverkades av pandemin, eftersom fjolårets båda skrivningar och vårens också påverkades.
– Det börjar bli rutin för gymnasierna att ordna examen under speciella förhållanden. Det är inte längre en ny grej att ta i beaktande allt som pandemin medför, säger Lundell.
Svårt att jämföra
Lundell säger att antalet nya studenter ligger på en normal nivå för höstens skrivningar.
Enligt honom har antalet studerande som tar om prov ökat ända sedan hösten 2019 då det blev möjligt att ta om godkända prov utan begränsning.
– Så vitt jag kan se sticker just den här hösten inte ut jämfört med förra hösten.
Men också hösten 2020 var speciell i och med att den föregående vårens examensdagar flyttades på grund av coronapandemin. De som påverkades av ändringarna fick ta om proven på hösten utan avgift.
– Därför är det svårt att säga vad som är normalt och vad det är man ska jämföra med, säger Lundell.
Inte samma möjlighet i år
Någon liknande möjlighet fanns inte för årets examinander. Lundell framhåller Studentnämndens allmänna ”skyddsmekanism”, alltså metoden nämnden använder för att avgöra poänggränserna för vitsorden.
Poänggränserna justeras automatiskt beroende på hur examinanderna har presterat överlag.
– Den här mekanismen jämnar ut skillnader som berör större delen av de som deltar i examen.
Lundell säger att enskilda examinander kan ansöka om specialarrangemang som beaktar en synnerligen svår livssituation. Samma funktion finns till för sjukdom och funktionshinder.
Specialarrangemangen innebär till exempel tilläggstid för att utföra provet eller ett avskilt rum.
– Det är dessutom möjligt att få en poänghöjning om man annars skulle ha fått underkänt, säger Lundell.
Examen lika för alla
Även om proven bedöms relativt, har många av höstens examinander olika upplevelser av sin gymnasietid. Vissa har avlagt större delar av sin utbildning som distansundervisning, andra mindre.
Lundell säger att det i en sådan här situation är svårt att beakta alla examinanders individuella situation. Detsamma gäller också utanför epidemin: examen är lika för alla, säger han.
– Proven bygger på gymnasiets läroplan och det är det man testar. Det finns en mängd olika sätt att skaffa sig de kunskaper och färdigheter som föreskrivs i läroplanerna. Det görs på lite olika sätt i gymnasierna också annars
Vilken form vårens skrivningar kommer ta är fortfarande för tidigt att ta ställning till
– Vi följer hur hälsovårdsmyndigheterna bedömer situationen och fattar beslut utifrån det. Vi som alla andra hoppas på att epidemin så småningom ska vara över, säger Lundell.
Höstens studentskrivningar
Omkring 4 200 personer blir studenter i höst, varav cirka 130 personer är svenskspråkiga. Förra hösten var det totala antalet cirka 3 500.
Av alla 4 200 studenter har cirka 200 redan tidigare avlagt de obligatoriska proven i sin examen, men har avklarat sina studier först under hösten.
Sammanlagt cirka 45 300 examinander anmälde sig till höstens studentexamen. I siffran ingår både examinander som är i olika stadier med att avlägga sin examen samt examinander, som gör om godkända eller underkända prov eller kompletterar sin examen. Hösten 2020 anmälde drygt 46 400 personer sig till studentexamen.
Av höstens studenter fick en person 8 laudatur.
Källa: Studentexamensnämnden
Sofie Fogde/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.