120-årig kvarn i Kimito tuffar på igen- det lokala mjölet har återvänt till butikshyllan

Kimito kvarn i Påvalsby mal flera sorters mjöl igen. Det har gått lite mer än ett år sedan Benjamin Andberg köpte kvarnen av konkursboet.
– Det har varit en lärorik och intressant resa! I början var jag naiv och trodde på en fungerande helhet i en ny bransch. Nu känner jag stor respekt för dem som drivit kvarnen tidigare, säger Andberg.
Släkten Österberg startade kvarnen 1903 och senast drev Jouko Laakso den.

För ett år sedan fokuserade Andberg på att komma underfund med hur kvarnen fungerar. Vilka snören och knappar styr vilka funktioner i det enorma maskineriet? Taktiken att pröva sig fram en knapp och ett snöre i taget har gett önskat resultat.
Nu har alla maskiner gåtts igenom och grundliga reparationer är klara.
– Allt som haft konstigt ljud har vi bytt ut, säger Andberg.
LÄS OCKSÅ
Gammalt maskineri kommer med överraskningar
Men med ett gammalt maskineri, som består av cirka hundra elmotorer och mer än tusen lager, kan vardagen vara ett äventyr.
En lång elevatorrem ligger på golvet i lagret. Den brast dagen innan intervjun och måste ersättas. Lyckligtvis kunde mjölbeställningen ändå levereras.

Benjamin Andberg har skapat ett personligt förhållande till kvarnen under deras gemensamma resa.
– Kvarnen är en gammal tant på 120 år. Man kan inte pressa på för fullt; det håller hon inte.
Förutom att starten försenades med ett halvt år och projektet kostat mer pengar och tid än förutspått, har det i stort sett gått som tänkt.
– Men sommarkaféet här på gården blev inte av. I år vet jag inte om vi har resurser till det.

2 000 kilo rågmjöl per vecka
Speciellt glad är Andberg över att han kunnat anställa den kunniga mjölnaren Mikko Louhimo som jobbade i kvarnen tidigare. Med gemensamma krafter håller de i gång kvarnen fyra dagar i veckan.
Kvarnen har störst kapacitet att mala rågmjöl och produktionen kom i gång redan förra våren. Nu är de uppe i 2 000 kilo rågmjöl per vecka, men målet är 8 000 kilo.
Andberg räknar med att kvarnen kan mala totalt 25 ton i veckan.
– Det här är en liten kvarn, men som ändå är stor.
Kvalitet är A & O
Andberg är en entreprenör som gillar att utveckla produkter, starta processer och göra dem driftsäkra och framför allt att fokusera på kvalitet. För honom duger inte helt okej eller ganska bra.
– Det är viktigt att kunna känna stolthet över vad man skapat. Det är samma sak med kaffe.
I den branschen har han jobbat mer än femton år och han äger Helsingfors kafferosteri.
Hemadressen är Lovisa, där familjen har ett jordbruk med får och kor.
Nu jobbar Andberg en hel del i laboratoriet, som finns i ett hus intill kvarnen. Här slår doften av nybakt och kaffe emot mig.
– Jag håller på och utvecklar receptet på semlemjöl, säger Andberg och plockar fram smör och pålägg.

Förutom att själv testa mjölet i bakning mäter han kvaliteten i en analysator. Han förklarar att det är oerhört viktigt att mjölet har en jämn kvalitet om man vill rikta in sig på de större bagerierna, där det kan finnas större vinning för kvarnen.
För att kunna profilera sig på en större marknad måste man kunna garantera kvaliteten och lita på maskinerna.

Säden ska gärna komma från samma odlare. För hemmabagaren är det ju möjligt att lägga till lite mjöl eller öka jäsningstiden vid behov. Men i en stor produktion är det viktigt att mjölet alltid reagerar på samma sätt.
För tillfället är det ändå konsumenthandeln som gäller.
En ledstjärna är att råvaran ska vara närodlad. Vetet man nu använder kommer från grannen Claus Blomberg.

Två veckor av produktion för försäljning
I två veckor har Kimito kvarn kunnat producera mjöl för försäljning på Kimitoön och i Sagu. Semlemjöl, vetemjöl, rågmjöl och vetekli har funnits i butikshyllorna. Spridning på ett större område är i siktet.
Kafferosteriet har finansierat det mesta av investeringarna i kvarnen, men de tuffa tiderna tvingade kaffeföretaget att överleva i stället för att växa. Nu hoppas Andberg på att kunna få en sund ekonomi att snurra även i kvarnen.

– Här finns hundra saker att göra, som att förnya tak och väggar. Men under det här året har jag lärt mig att man måste prioritera rätt.
Andberg är taggad och vill gärna förädla biprodukter, producera malt för whiskey- och ölindustrin och utveckla djurfoder samt förädla malningsprocessens sidoprodukter till en vettig användning.

Det här var goda nyheter! Jag bakade med Kimito Kvarns mjöl från början an 90-talet så länge som som de fanns. Det var enastående bra: även en medelmåtta som bakare som jag lyckades alltid. Pizzabotten kunde kavlas hur lätt som helst, focaccia, kanelbulle, allt blev bra. Det berodde väl på konsistensen. Välkommen Kimito Kvarn!
Äntligen! Dagens bästa nyhet! Som vi har väntat, min grundsur och jag. Hoppas mjölet hittar till butikerna i Pargas också.