Förflytta dig till innehållet

12 000 har undertecknat årets största namninsamling – "Lägg ner rättsprocessen kring Skogbyolyckan"

Henri Forss/SPT
lastbil

Västra Nylands tingsrätt bekantade sig med olycksplatsen i samband med att ärendet behandlades. Arkivbild. Foto: Henri Forss/SPTHenri Forss/SPT

Västra Nylands tingsrätt bekantade sig med olycksplatsen i samband med att ärendet behandlades. Arkivbild. Foto: Henri Forss/SPT


En sen kväll i oktober startade Karlebybon Anne Yrjänä en namninsamling till förmån för den unga man som körde militärfordonet i samband med dödsolyckan i Skogby. På mindre än tre månader växte insamlingen sig till att bli årets mest undertecknade.
– Det är orimligt att en ung person skulle behöva lida så mycket i onödan. Jag kunde inte bara sitta och se på, säger initiativtagaren Anne Yrjänä.
I namninsamlingen kräver hon ett slut på rättsprocessen kring Skogbyolyckan, som år 2017 krävde tre människoliv.
Tingsrätten beslutade att fria den unga chauffören från alla åtalspunkter, men kort där efter meddelade biträdande riksåklagare Jukka Rappe att han överklaga tingsrättens beslut till hovrätten.
Yrjänäs namninsamling har nu undertecknats av omkring 11 800 personer både runtom i landet och utomlands och den är nu överlägset årets mest undertecknade namninsamling.
Karlebybon Anne Yrjänä är initiativtagaren till årets största namninsamling. Foto: Privat

Kvinna


Flest namn har kommit från Helsingfors, Karleby och Esbo. Yrjänä berättar att Österbotten, och specifikt hennes hemort Karleby, har berörts särskilt av olyckan eftersom en av beväringarna som miste livet kom från Karleby och en annan från Pedersöre.
– Jag gissade att många längs kusten skulle underteckna just på grund av att det är svenska områden. Vad jag däremot inte hade väntat mig var att insamlingen skulle få sådan spridning i hela landet.
Finländarna tycks vara eniga om att rättsprocessen ska läggas ner. Yrjänä berättar att hon endast mötts av ett par kritiska röster sedan insamlingen startades.
Ärendet engagerar, berör och väcker i stället starkt medlidande hos folk av alla slag.
– Jag har nu gått igenom 7 000 adresser och samlat kommentarer från dem. Det har varit så rörande läsning att tårarna bara runnit. Det är otaliga rullar wc-papper som gått åt till att torka tårarna.

”Hjälp de äldre”

Två huvudpoänger finns med i en stor del av undertecknarnas kommentarer. Den ena är att det är alldeles onödigt och orimlig att en ung man ska behöva lida och beskyllas för en olycka som han inte kunde påverka. Den andra är att en process som denna äventyrar hela försvarets ställning. Hur ska föräldrar våga låta sina ungdomar rycka in i militären om man vet att det gemensamma ansvaret tryter och ungdomarna i stället står ensamt ansvariga för vad som sker under beväringstiden, frågar sig många.
Yrjänä har inte fattat något beslut om att skicka vidare namnlistan, åtminstone inte ännu.
– Jag startade den intuitivt och tänker fortsätta lika, vareviga nya namn glädjer mig och jag ser detta som en längre process.
Hon hoppas ändå att också de som inte har tillgång till internet får hjälp att underteckna om de så vill.
– Det finns säkert många, speciellt äldre, som inte vet hur man skriver under en namninsamling på nätet och jag hoppas att alla de har någon som kan hjälpa dem med det.
 

Skogbyolyckan

Olyckan ägde rum kring klockan 8 på morgonen den 26 oktober 2017. Försvarsmaktens lastbil krockade med VR:s rälsbuss vid en obevakad plankorsning i Skogby nära Ekenäs i Raseborg.
Tre beväringar vid Nylands brigad dog och fem skadades i lastbilen. De döda beväringarna var från Vanda, Pedersöre och Karleby.
I juni 2018 konstaterade Olycksutredningscentralen att det var så gott som omöjligt för lastbilens förare att se tåget under rådande omständigheter.
I september 2018 beslöt häradsåklagaren att inte väcka åtal i olyckan, men beslutet upphävdes i mars 2019 då riksåklagaren beslöt att åtal skulle väckas trots allt.
Ärendet behandlades i Västra Nylands tingsrätt i början av september 2019. Enligt rätten var föraren oskyldig.

Sofia Westerholm
SPT

Dela artikeln

2 kommentarer: “12 000 har undertecknat årets största namninsamling – "Lägg ner rättsprocessen kring Skogbyolyckan"

  1. Paul Lindberg skrev

    Antagligen vill riksåklagaren föra ärendet ända till Högsta domstolen för att få
    ett prejudikat beträffande ansvarsfördelningen mellan beväringen, försvarsmakten
    och väghållaren. Juridiken känner tyvärr inte känslor och mänskligt lidande….
    I vissa fall påminner riksåklagarämbetet faktiskt om en medeltida överinkvisitor,
    som skjuter myggor med kanon….

  2. johan sundqvist skrev

    Har inte biträdande riksåklagare Juppe Rappe alls hjärta eller samvete, endast se på lagar och paragrafer det borde ha räckt med tingsrättens beslut, befria den unga chauffören från alla åtalspunkter. Jag är säker på att anhöriga till de omkomna och alla skadade inte vill förstöra livet för den beväring som körde olycksbilen, han har nog fått lida tillräckligt, oberoende vad hovrätten säger så kommer chauffören alltid att komma ihåg den här tragedin så länger han lever. Är riksåklagare Juppe Rappe rädd för att åtala NTM-centralen för olyckan i plankorsningen i Skogsby, plankorsningen har varit i många år känd för att vara mycket farlig. Man kan bara dra en slutsats, statens tjänstemän håller varandra bakom ryggen, enklast att åtala en liten människa.
    Johan Sundqvist
    Dragsfjärd

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter