Förflytta dig till innehållet

107-åriga Norrskata Marthaförening lägger av

Vid kaffebordet. Fr.v. Sinikka Wade, Maj-Gret Hertell, Ann-Kristin Hertell, Gretel Suominen, Maja Söderholm och Elisabeth Nymalm.


Det är vårsäsongens sista marthaträff på Norrskata och i skolan samlas sex damer. En hade förhinder i dag.
Det här är inte ett styrelsemöte, det är alla marthor som finns på Norrskata.
– Att lägga ned en övrig 100-årig förening känns inte bra, men det blev naturligt med tiden och har diskuterats i något år redan, säger Elisabeth Nymalm, som länge har varit aktiv martha och var ordförande under åren 1982–1996.
Under två på varandra följande möten i början av året har beslutet fattats, Norrskata Marthaförening går i graven i en ålder av 107 år (1911–2018).

Bildar krets under Korpo istället

Ändå upphör inte marthaverksamheten helt på Norrskata, man träffas regelbundet en gång i månaden, nu i form av en krets under Korpo Marthaförening.
– Som krets behövs inte någon ordförande, sekreterare eller protokoll. Vi rapporterar in lite uppgifter i slutet av året till Korpoföreningen, säger Sinikka Wade, som de senaste åren varit ordförande för Norrskata-marthorna, trots att hon numera bor i Nagu.
Det ä den sociala samvaron som gör att marthorna fortsätter att träffas. De pratar, dricker kaffe, handarbetar. Många Moder Teresa-filtar och annan välgörenhet har fötts av flinka Norrskata-fingrar.

Marthaförändringen speglar samhällsutvecklingen

Det är trots allt en historisk förändring att enbart bilda en krets med en dryg handfull medlemmar.
När föreningen läggs ned finns inte ens så många medlemmar som det fanns kretsar under förra seklets glansperiod.
– Livet på Norrskata var något så annat då, de senaste decennierna har befolkningen minskat och vi har fått se skola, post, bank med mera försvinna, konstaterar Nymalm.

Drygt 80 fast bosatta bor på Norrskata

Det finns inte så många yngre kvinnor de ens kunde försöka få med i föreningen. På Norrskata bor nu drygt 80 fast boende och det finns två barnfamiljer, vars barn pendlar till skolan i Korpo.
– Skolan lades ned 2003. År 2008 köpte Antti Aarnio-Wihuri huset och han låter oss, marthakretsen, och andra föreningar träffas här. Det är vi innerligt glada och tacksamma över, säger Nymalm.
Själv är hon ordförande för byarådet, som är något av den samlande kraften på Norrskata, och som också möts i skolan.

Norrskata skola lades ned 2003, men huset i Antti Aarnio-Wihuris ägo är en mötesplats för många föreningar.


Läs också om skolmuseet som finns i Norrskatas skolhus.

Byarådet är aktivt

Byarådets styrelse möts regelbundet en gång i månaden och ordnar två större tillställningar under året. En trivselkväll på hösten, som har ersatt den tidigare julfesten, och Norrskata-dagen den andra lördagen i juli.
Årets datum är 14 juli. Då blir det ärtsoppa och pannkaka, musikalisk underhållning och program, där den viktigast ingrediensen brukar vara att träffas.
– På Norrskata-dagen är det ofta omkring ett par hundra människor som samlas på skolgården, säger Nymalm.
För trots att antalet fast bosatta ligger kring 80 är antalet deltidsboende över 100 personer. Därutöver kommer det sommargäster, många av dem med båt.

Ön utan butik och gästhamn

Att gästhamnen med butik och restaurang är stängd lider hela byn av, konstaterar damerna, men varken marthor eller byarådet tar ställning i konflikten mellan näringsidkaren och Pargas stad kring gästhamnsbryggan som sjönk.
– Vi förstår bra att man inte får lönsamhet i enbart en butik här, så vi hoppas att vi får en gästhamn igen.
När marthorna samlas till sin kaffestund berättar de hur de gör butiksresor till Korpo cirka en gång i veckan, någon med egen bil, någon med färdtjänst. Färjan Mergus är livlinan.
– När vi för något år sedan hotades av sämre förbindelser tog byarådet ställning. Vi behöver verkligen Mergus, det ser man inte minst den här årstiden.

Mergus vid bryggan i Olofsnäs i Norrskata.


 
Artikeln korrigerad lördag 26.5. Wade istället för Vahe.
 

Marthaföreningen på Norrskata

  • Hette ursprungligen Norrskata Marthafilial då den grundades 1911. Bytte sedan namn till Norrskata Marthaförening.
  • Första ordförande var Sofia Nyström, men redan 1912 tog Wilhelmina Jansson över och hon var länge aktiv, visar den sammanställning som föreningen gjorde till 100-årsjubileet år 2011.
  • Under 1910-1930-talen fanns hela tio kretsar för Norrskatamarthorna, indelade enligt byar och öar: Åvensor, Kärvois, Änkis, Havsträsk (2), Houtsala (2), Stor- och Lillapensar (3).
  • Sista ordförande blev Sinikka Wade. Föreningen har lagts ned 2018. Marthaträffar ordnas en gång i månaden också i fortsättningen, men då som en krets.
  • Andra föreningar på Norrskata är hembygdsföreningen som driver gården Heimdal, en jaktförening, olika väglag och som den samlande kraften fungerar byarådet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter