Förflytta dig till innehållet

100 jobb till buds under Kimitoöns rekrymässa – turistföretagare väntar en hektisk säsong

Arkiv/Emilia Örnmark
man utanför dörren till en trästuga
Paul Wilson vid Rosala Vikingacentrum behöver 15 sommarjobbare och ser fram emot en hektisk inrikesresesommar. Här fotad vid en av Sebbholmen Ecocamps övernattningsstugor.

Det har blivit dags för Kimitoöns rekrymässa, som liksom ifjol ordnas digitalt. På måndag presenterar sig ett knappt 30-tal Kimitoöföretag som är i behov av arbetskraft. Intresset bland företagarna är ungefär på samma nivå som i fjol.

Företagen kommer på kommunens webbplats att dyka upp i en lista, som för vidare till Youtube och videoklipp om varje företag. På listan finns såväl turistdestinationer och restauranger, som mataffärer, byggföretag och även kommunen själv.

– De flesta företag söker två till tre arbetare var, medan till exempel Örö söker fyrtio, säger Kimitoöns företagsrådgivare Mats Nurmio.

Han uppskattar att det handlar om närmare hundra arbetsplatser som bjuds ut genom mässan. Främst handlar det om sommarjobb, men också mer långvariga arbetsplatser står på spel.

Vikingacentret behöver 15 sommarjobbare

Vid Rosala Vikingacentrum, en av deltagarna i kommunens rekrymässa, har rekryteringen inför sommarsäsongen redan startat.

– Det har redan gått överraskande bra, vi trodde att det skulle vara svårare. Eftersom senaste säsong var så bra är vi tidigt ute den här gången, säger Paul Wilson vid Vikingacentret.

Glädjande många ansökningar har man alltså fått ta emot och har redan anställt några sommarjobbare. Fler av dem som tidigare jobbat här kommer på nytt, vilket man också strävar efter.

Vikingacentret räknar med att i år ha behov av 15 sommarjobbare, mot 13-14 i fjol. En del av arbetsstyrkan behövs vid inkvarteringsholmen Sebbholmen Ecocamp, som drivs av Vikingacentret. Också Bengtskärs fyr, som sköts av samma företagarfamilj, har enligt Paul Wilson ett bra läge med tanke på sommarjobbare.

Trots rådande pandemi hade Vikingacentret en livlig sommar ifjol. Även våren såg då bra ut med många inbokade skolgrupper, men liksom 2020 blev de avbokade.

– Nu är vi positivt inställda och hoppas att läget normaliseras till maj, säger Wilson.

Han tror på att det blir ytterligare en inrikesresesommar. Bokningsläget ser redan bra ut, speciellt med tanke på våren. Gällande Bengtskär vet Wilson att det bara finns ett fåtal lediga platser för övernattning kvar på hela sommaren.

Hurrikaani ser mot nyöppningen

En annan som söker sommarpersonal, men också folk för länge kontrakt, är varuhuset Hurrikaani i Kimito.

Nyöppningen för varuhuset som brann ner i somras blir det i maj. Inomhus pågår nu arbeten med ventilations- och elarbeten. Försäljaren Niklas Lindberg säger att bygget håller tidtabellen och att man troligtvis ska få börja ställa igång på insidan i april.

Totalt sex personer söker man, men också genom andra kanaler än rekrymässan som till exempel via arbets- och näringsbyrån. Enligt Lindberg är det viktiga att man hittar de rätta personerna, de som också kan ha roligt på jobbet.

Redan har man fått ta emot de första ansökningarna.

Man vid en nybyggd hallEmilia Örnmark
I maj öppnar nya Hurrikaani i Kimito och man har nu alla krokar ute för att hitta lämpliga sommarjobbare. På bilden försäljare Niklas Lindberg.

Hurrikaani deltog i mässan även i fjol och lyckades få bra med duktig personal.

– Det gäller att ha alla krokar ute, säger Lindberg.

Videor med längre hållbarhet

Nytt för i år är att rekrymässans presentationsvideor är mer allmänna företagspresentationer, medan rekryteringsbehovet presenteras i textform. Det här har man gått inför så att företagarna i marknadsförningssyfte även framöver ska kunna dra nytta av videopresentationerna.

För företagen är det kostnadsfritt att delta.

– Det handlar inte om en jättestor summa för kommunen. Det är främst filmningen och textöversättningen som kostar. Men förstås går det mycket arbetstid till att koordinera det här, säger Mats Nurmio, som dock konstaterar att det här är välinvesterad tid.

Att mässan i år skulle ske digitalt var inte någon självklarhet, men eftersom man vill arrangera den så här tidigt på året var det enda möjligheten. Enligt Nurmio är det många företag som redan har hittat merparten av sina sommarjobbare. Vaknar man i mars eller april kan det vara för sent.

– Många företagare tycker att det finns ett mervärde i en fysisk träff. I framtiden kanske det blir en kombination av fysisk och digital mässa, tänker sig Nurmio.

Två videor, där arbetsgivare syns i bildSkärmdump/Emilia Örnmark
Tillbakablick från rekrymässan 2021: Café Holmbergs Four C och Dahliahemmet presenterar sina rekryteringsbehov. Bägge företagen deltar också i årets mässa.

Årets rekrymässa kan man från och med måndag hitta här.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter