Förflytta dig till innehållet

100-åring firades i Kimito dagcenter – ”Man tar en dag i taget” säger Karin Kaven

Emilia Örnmark
äldre dam sitter vid ett bord
Mjösundbon Karin Kaven fyllde 100 år början av oktober.

Någon brist på humor råder inte då den finskspråkiga dagcentergruppen kommer samman om måndagarna. De drygt tio damer som träffas i dag bjuder friskt på anekdoter från sina liv, men varvat med sorgligare berättelser till exempel om hur det kommer sig att de numera bor ensamma. Nästan alla damerna som är på plats i dag klarar av att bo på egen hand.

Det gäller också krigsveteran Karin Kaven – dagens festföremål. Hon har nyligen fyllt hundra år så dagen inleds med en skål till hennes ära. Ett stort fång röda rosor är placerade vid hennes plats.

champagneglas fyllda med dryck på en brickaEmilia Örnmark
På förmiddagen skålade man för 100-åringen, till eftermiddagskaffet utlovades tårta.

I Kavens familj är det dock inte helt ovanligt att bli gammal: mamman blev 99 år gammal och storebror 101.

– Man tar en dag i taget. Jag är nog i bra skick, konstaterar Kaven, som bott nästan hela sitt liv i Mjösund.

Det framkommer att Kaven är en aktiv stavgångare – kanske det är hemligheten bakom att långt liv?

Sällskapet vill veta om Kaven kanske dricker någon magisk dryck.

– Vatten, men inte kaffe, är svaret.

Flyttade till Kimitoön som 14-åring

Kaven föddes i Kiikala, i dag en del av Salo stad, i en familj med nio barn. Hon har själv tre numera pensionerade döttrar och flera barnbarn. Folkskolan förde Kaven till Halikko, men som 14-åring flyttade hon till Mjösund. Skriftskolan avklarades dock i Åbo, där den närmaste kyrkan fanns.

Då Kaven får frågan om vad hon minns eller gjorde under kriget tystnar hon men säger sedan att hon inte har just några minnen från det. Hon jobbade i en lanthandel under den tiden.

Fyra äldre damer vid ett bordEmilia Örnmark
Karin Kaven (längst till höger) är en välmående hundraåring.

Glada återseenden

På dagcentret är man glad att äntligen kunna träffas igen. Efter flytten från Almahemmet år 2019 öppnade dagcentret i ungdomsgården Banan i Kemitrahuset, vårvintern 2020. Inte mer än tre veckor kunde man hålla öppet förrän coronapandemin stängde ned verksamheten fram till hösten 2021.

I år har man haft stängt tre veckor i oktober på grund av corona.

Nästa stora omställning står inför dörren: innan julen flyttar dagcentret från Kemitrahusets nedre våning till den övre. Från och med nästa år blir övre våningen nämligen en samlingspunkt för familjeservicen, familjecaféet, dagcentret och administrativ omsorgspersonal.

Gul kontors/affärsbyggnad.Emilia Örnmark
Här finns dagcentret i Kimito nu. Men innan jul är det tänkt att det ska flytta en våning upp i Kemitrahuset.

Program hela dagen – bingo är höjdpunkten

Deltagarna i dagcenterverksamheten kommer klockan tio, för att vara tillsammans till klockan tre på eftermiddagen. På måndagar samlas den finskspråkiga gruppen, medan de svenskspråkiga träffas på tisdagar och onsdagar.

Förutom lunch och kaffe bjuds det på program, som till exempel frågesporter (dagens tema är presidenter), pyssel och så bingo som är dagens höjdpunkt. Ibland ordnas det med gäster som bjuder på till exempel musik eller gymnastik.

I trådarna för verksamheten håller sysselsättare Annika Baarman-Sundblom och sysselsättningsassistent Maria Lindberg. Baarman-Sundblom konstaterar att dagarna i dagcentret brukar vara fyllda av skratt.

– Hit kommer vi för att träffa andra. Dessutom är ledarna här underbara, de gör allt för oss, säger deltagaren Mirja Hellsberg.

Hon får medhåll av Anne-May Strömbäck och de båda framhåller att den sociala delen är viktigast. Många av de äldre är ensamma. Är man dessutom nyinflyttad och finskspråkig är det inte så lätt att komma in i de sociala sammanhangen, konstateras det. Fler har dock bott halva livet eller längre på Kimitoön, många av dem inflyttande på grund av någon charmerande Kimitoöbo.

Två äldre damer vid ett bordEmilia Örnmark
Mirja Hellsberg och Anne-May Strömbäck uppskattar den sociala samvaron i dagcentret.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter