Förflytta dig till innehållet

100 år av scouthistoria i bokform – scoutkåren Pojkarna i Åbo har gett ut saltstänkt historik

Gustav Wickström
Två segelbåtar
Bilden av en eskaderseglats år 1963 är en av många i 100-årshistoriken. Fr.v Klaus "Frille" Andersson, Gösse Storfors och Bege Engström.

Att sammanfatta en 300 sidor tjock 100-årshistorik i en kort tidningstext är inte det lättaste. Men låt mig säga det viktigaste först: det är ett imponerande och snyggt verk som redaktionsrådet med hjälp av otaliga medhjälpare har lyckats sammanställa.

Foto: Kim Lund

Bokens styrka ligger i det digra bildmaterialet från seglatser, förläggningar, läger, hajker och vandringar.

Läger på Andréskär i Korpo där Scoutkåren Pojkarna har rest en minnessten över ballongfarararen André som nödlandade på holmen år 1893. Fr.v. Kim Friman, Peter Björkroth, Hans Skrifvars, Mika Wulff och Roger Mattsson. Foto: Bengt-Johan ”Benco” Skrifvars.
Genom Göta kanal i juni 1977. Foto: Benco Skrifvars

Bilderna kompletteras med utdrag ur gamla loggböcker, klipp ur kårtidningarna och dokument från scoutkårens första år. Varje decennium har ett eget kapitel där verksamheten presenteras i ord och bild.

Hurtiga roddare på Pemarfjärden sommaren 1935. Närmast kameran Tor ”Löken” Wiklund och Harry ”Ålen” Åhlfors. Foto: SP:s arkiv

Boken avslutas med bilagor på bland annat alla kårchefer, hedersmedlemmar och de scoutbröder som stupade i fortsättningskriget.

Mycket jobb i arkiven

Förarbetet till boken gjordes av Göran ”Gösse” Storfors som inte hann avsluta projektet förrän han dog år 2017. Tanken på att färdigställa boken fanns ändå hela tiden kvar och ett år senare inleddes det praktiska arbetet att få boken klar tills 100-årsjubileet den 6 november 2020.

Redaktionsrådet leddes av den tidigare kårchefen Alex Söderholm som också har gjort den snygga layouten.

– 75 procent av arbetet var redan gjort, men det återstod en hel del att göra. I Åbo Akademis bibliotek fanns fem och en halv hyllmeter material med loggböcker och kartor över alla långseglatser. Det var också mycket arbete med att hitta namnen på alla dem som finns på bilderna och i den processen var vi väldigt många inblandade, bland andra Clotte Lundsten och Benco Skrifvars.

Alex Söderholm i sittbrunnen och Arne Linna seglar hem scouternas nyaste båt Rán från Tyskland. Foto: Mikael Lindberg

Boken är en blandning av personliga minnen och berättelser, historisk fakta och beskrivningar av Pojkarnas verksamhet från begynnelsen tills i dag. Kapitlen är skrivna av flera olika skribenter, men det blir ändå aldrig rörigt, utan boken har en logisk uppbyggnad och det blir heller aldrig långtråkigt.

Foto: Karl Mether

Den kan beskrivas som en kaffebordsbok som man bläddrar igenom då andan faller på . Man kan läsa endast de kapitel som intresserar en mest, men för den verkligt vetgiriga fungerar boken också som sträckläsningsbok.

Skidvandringar i Lappland hör också till Pojkarnas program. Här skidar Peter Björkroth, Tove och Benco Skrifvars, Christer Sundström och Hans Skrifvars på Kebnekajse år 1989. Foto: Klaus Tyrkkö

Tyngdpunkten på bilderna i boken ligger på seglandet, men också scoutaktiviteterna på landbacken får gott om utrymme.

– Pojkarna grundades som en landscoutkår och den landbaserade verksamheten så som förläggningar alltid varit viktig. Det har gett oss möjlighet att scouta året om även om sommarseglatserna har varit något av årets höjdpunkt, säger Söderholm.

Scoutkårens båtar

Spiggen1, riggad livbåt, 1931–1932.
Lutfisken, Marconriggad koster, 1933–1939.
Spiggen, tvåmastad koster,1938–1956.
Brus, Mariehamnssnipa, 1954–1963.
Mary-Ann, ketch, 1956–1965.
Bris, Mariehamnssnipa, 1954–1971.
Marina, folkbåt, 1965–1971.
Aquarius, GT-kryssare, 1971–1981.
Aquila, GT-kryssare,1972–1981.
Penelope, Sunwind 27, 1985–1989.
Mary-Ann, Sunwind 26, 1981–1985.
eSPé, Guyline 95, 1989–1997.
Nirvana, Elwström 717, 1995–1997.
Bönan, H-båt, 1999–2015.
Verdandi, Jeanneau Selection37, 1997–2019.
Braxen, H-båt, 2015–
Ràn, Dehler 36, 2020.

Vänner för livet

Själv gjorde jag min första långseglats som 13-åring år 1978 till Stockholms skärgård. Att bläddra i boken väcker många fina minnen till livs och bilder på flera gamla scoutvänner passerar revy. Ett par av dem är fortfarande efter över 40 år mina bästa vänner. Och det är just vänskapen som Alex Söderholm lyfter fram när jag frågar honom vad hans 20 år som scout har gett honom.

– Vänner som jag träffade då jag började i Pojkarna för 20 år sedan har blivit vänner för livet. Jag fick också en hobby som gav mig möjlighet göra sådant som jag inte skulle ha kunnat göra om jag inte varit scout.

I redaktionsrådet ingick Alex Söderholm, Emil Oljemark, Kasper Westerlund, Henrik Nurmi, Kalle Mether och Peter Rönnberg.

Boken finns att köpa i Luckan och på scoutkårens Pojkarnas webbsida.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter