Upp till 200 000 vallfärdade till ljuskonstverken – övervakningsbehov orsaken till att en del av dem togs ner tidigare

Konstverken som tillhör Ljusets stig lockade ut folkmassorna i Åbo i helgen.
En del av konstverken lyste endast fram till självständighetsdagen. På lördagen och söndagen var det trångt om saligheten och trafiken var livlig även om också många valde att promenera trots den hårda kölden.
Ännu sent på måndagskvällen var det gott om folk i rörelse på stan, längs med ån och i parkerna där konstverken fanns.
Enligt Åbos kommunikationschef Saara Malila beräknas 100 000–200 000 personer kollat in ljuskonstverken mellan fredag och måndag.
Det är svårt att säga en exakt siffra, eftersom konstverken fanns på olika platser i staden.
Köldens ankomst var en överraskning, men den hindrade inte folkmassorna och även tekniken fungerade fint.
– Vi förväntade oss alltid att det kommer mycket folk. Det förekom varken störningar eller skadegörelse, säger projektchef Minna Heiniö i ett pressmeddelande.
Publiken verkade inte ha en klar favorit bland verken, enligt Heiniö.
— Varje verk tycks ha beundrats för sin egen säregenhet. Evenemanget hyllades också för att det var öppet och tillgängligt för alla. Coronasäkerheten prioriterades då vi planerade evenemanget och jag tror att vi lyckades få besökarna att känna sig trygga, säger Heiniö.
Stora konstverk kräver övervakning
Den som rörde sig ute på stan noterade även att de större konstverken övervakades.
Att de måste övervakas dygnet runt är en av orsakerna till att vissa av verken bara kunde visas under en kort tid.
– Jag anser att det är ganska positivt att Ljusets stig har fått människor att önska att det pågick längre, säger Heiniö.


Vilka ljusinstallationer kan invånarna då se framöver?
Play of Light i Tomasparken, en mindre helhet, är öppen till den 13 januari. Konstverket är skapat av Flowers of Life, en finländsk grupp som specialiserar sig på konstverk belysta med UV-ljus.
De 150 belysta glasfjärilarna vid Biblioteksbron invid ån är också kvar till den 13 januari.
Glasfjärilarna kommer från Notsjö glasby i Urjala. Ljusinstallationen har gjorts i samarbete med Kari Kola.
Ljuskonstverket ”En resa till Åbos historia”, Brinkkalagården, är öppen fram till den 9 januari (inte den 23 december), klockan 17–21.
Konstverket presenterar de viktiga tidsperioderna i Åbos historia från 1634. Det förändras varje vecka.
”Tapios sal” i stadshusets parkdunge kan också ses fram till den 13 januari. Naturen och skogen i den finländska folktraditionen, med sina sagofigurer och gudomliga varelser som bor där, har fungerat som inspiration för Antti Kulmalas nya konstverk.
Saluhallens gränd är upplyst till 13 januari, designat av Antti Kulmala. Där hittas även sagofönstret Mullvadernas december som förändras varje dag.
Teaterbron är dekorerad fram till den 27 februari. Den här vinterns version har designats av scenografen Teemu Loikas, ljusen av Janne Teivainen och ljuden av Iiro Laakso. Temat är Tolkiens Hobbit, pjäsen sätts upp på Åbo stadsteater.
Ljusmuralen på huvudbibliotekets yttervägg mot Slottsgatan, fram till 31 mars. Konstverken projiceras av konstnärer i Åbo och är en del av firandet av Åbo kulturhuvudstads 10-årsjubileum.
Moln-ljusinstallationen i Hansakvarteret. Verket har skapats av den grafiska formgivaren och konstnären Tuomas Honkanen och genomförts i samarbete med Suunnittelutoimisto Amerikka Oy.
Mera information om Ljusets stig hittas här.
Artikeln uppdaterades klockan 14.42 med en tydligare beskrivning av besökarsiffran och citat.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.