UPPDATERAD: 10-åriga Sveas konstverk blev välkomstskylt i Skräbböle


Svea Reuter och en del av den nya välkomstskylten. Foto: Marjatta Laineenkare
— Jag blev så glad så det liksom exploderade i huvudet av lycka.
Så säger Svea Reuter, 10 år, när hon beskriver känslan den dag hon fick veta att det var just hennes teckning som skulle projiceras som stor bild och bli välkomstskylten för byn Skräbböle i Pargas.
Skylten avtäcktes i söndags och välkomnar nu på två språk, där den hänger på stängslet vid Barakkenplanen.
Det är Skräbböle ungdomsförening som har bekostat skylten och ansvarat för alla arrangemang kring den.
Alla i Skräbböle skola som ville fick teckna väderkvarnen
Fjärdeklassaren Svea Reuter ritade teckningen på en bildkonstlektion i Skräbböle skola.
Det är så länge sedan hon ritade den att hon inte minns när det var, men mamma Camilla fyller i och berättar att det antagligen var i september.
Det var kort efter skolstarten i höstas som alla Skräbbölebarn som bara ville fick vara med i teckningstävlingen.
Nu var man nämligen ute efter en teckning där väderkvarnen i byn skulle ingå, och en teckning som skulle väljas till välkomstskylt.
Lasse Andersson valde finalisterna
Man anlitade sedan fotografen Lasse Andersson, som inte bor i byn, som en slags utomstående konsult.
Han sållade ut fem teckningar och sedan fick Skröbbel-Gåbbana (ett byalag) välja den slutliga vinnaren.
Det blev Sveas färgstarka teckning där hav, grönska och himmel omger kvarnen. Hon hade tecknat i blyerts och målat med färgpennor på ett A3:ans papper.

Vid avtäckningsceremonin på söndagen var det Svea Reuter (tv) och Skräbböle ungdomsförenings ordförande Kajsa Laurén (th) som drog bort skynket från tavlan. Foto: Catina Stelander
Konstnärens frihet råder
Väderkvarnen ligger i själva verket på en kulle bara ett par hundra meter från stranden, men då många hus finns på samma backe kan den tecknade väderkvarnsomgivningen ses som ett uttryck för konstnärens frihet.
— Heidi sa att man förutom väderkvarnen får rita hur man vill, att det får vara något som passar för Pargas. Så jag tänkte att havet passar, förklarar Svea.
Heidi är hennes klasslärare Heidi Skag-Isaksson.
Svea Reuter tycker om att teckna hemma också, och på fritiden går hon också i bildkonstskola. Där heter läraren Stella Tiisala.
Donationer och talkojobb
I arbetet med att få skylten på plats har ett gäng jobbat på talko och skapat förutsättningarna, det vill säga bland annat röjt sly och träd framför stängslet.
Sedan har Lasse Andersson och Sveas pappa Jonatan Reuter spikat träramen för skylten på plats, med material som Pargas snickeri har donerat. Snickeriet ligger i Skräbböle.
Barakken, som undantagsvis skrivs just så, är namnet på en byggnad där bland annat Skräbböle ungdomsförening har verksamhet.
Barakkenplanen är följaktligen planen intill huset, och just nu finns där en fin skridskobana som många familjer utnyttjade i söndagens solsken.
Också väderkvarnens område är bra för friluftsliv, tycker Svea, 10 år:
— Vid kvarnen är det också en bra pulkabacke!
Uppdaterad klockan 20.15 med satsen om att skyltens tillkomst har varit Skräbböle ungdomsförenings arrangemang och ansvar.
Kan bidra med lite bakgrundsfakta till ”BARAKKEN” som förtjänstfullt renoverats och skötts av Skräbböle ungdomsförening sedan slutet av 1990-talet. Barackbyggnaden var redan utdömd som skolutrymme, när några föräldrar med Nisse Rinne som primusmotor grundade Skräbböle ungdomsförening, en tvåspråkig förening för skräbböleungdomarna. Skräbböle skolas elever fick i uppdrag att göra en namnskylt som ett slöjdarbete och då kom någon fiffikus på att man kunde skriva baracken med med två k:n för att betona att föreningen faktiskt var tvåspråkig. En bra tanke, tyckte undertecknad som då var slöjdlärare i skolan. En del kritik har namnet fått utstå genom åren, men på barackväggen hänger bokstäverna kvar. Hoppas det inte alltför mycket stört någons känsla för rättstavning eller språkliga identitet!