10-åriga Dalsbruks byalag ser orsak att fira hela året – här är de galna idéerna välkomna

Tioårsjubileum för Dalsbruks byalag – det betyder ett evenemang per månad och en gamla tiders galakväll i Folkets hus i oktober.
– Andra föreningar firar ju inte sina tio år. Men vår princip är att om det finns något att fira, så gör vi det! Speciellt i dessa tider, säger Leif ”Lefa” Lindgren, som varit byalagets ordförande ända sedan starten den 19 oktober 2012.
Nu törstar byn efter sociala evenemang, det kunde man konstatera efter den mycket välbesökta julöppningen.
– Nu är det viktigare än förr att kunna träffas, säger styrelsemedlem Sylle Fagerström.
I mötet med ÅU deltar ytterligare vice ordförande Roger Forss och sekreterare Anna-Lisa Rosenqvist. Vi träffas hemma hos Lindgren. Sedan Lindgrens fru Gita blev sjuk är det av praktiska orsaker här byalaget har sina möten – i ”Honolulu Conference Center” – som Lindgrens kök här på Honolulugränd numera kallas.
– Här får man ju dessutom kaffe! säger dagens gäster uppskattande.

Här faller galna idéer i god jord
Man kan konstatera att det här är ett sammansvetsat gäng som gjort mycket tillsammans. Tilliten finns, jargongen flyter på och de mest galna idéer faller i god jord i det här sällskapet.
Liksom Lindgren har Anna-Lisa Rosenqvist varit med i byalaget sedan starten. Sylle Fagerström och Roger Forss har varit med i åtta år.
– Här kan man säga vad man vill, säger Fagerström och syftar på byalagsmötena.
– Men feedbacken kommer också genast, inflikar Lindgren.
För samtliga är det känslan av att tillsammans ordna något som gagnar orten och höjer trivseln som driver dem i deras uppgift.
– Uppskattningen för det vi gör ger tillfredsställelse både för en själv och för hela byalaget. Visst kan jag ibland tänka ”Är det dags nu igen”, men det går över. Det här gänget vill jag nog inte byta bort, säger Rosenqvist.

Byn behövde piggas upp efter FN-steels fall
Byalaget fick ursprungligen sin start ur tankar hos bybor om att något borde göras för byns väl.
– FN-steel hade då nyss gått omkull. Det behövdes något för trivseln i byn och någon som kunde organisera saker och ting, säger Forss.
En förening visade sig vara den bästa lösningen – genom en sådan kan man ansöka om bidrag.
Snabbt blev byalaget en slags evenemangsbyrå. Det första större projektet var byggandet av en estrad på torget, som fick ett gott mottagande i byn. Den är byalaget nöjd med än i dag och konstaterar att den höjt användningsgraden av torget.
– Torget har ju faktiskt varit en mötesplats redan i 200 år, säger Fagerström.

Första evenemanget blev en julmarknad
Julmarknaden i Gamla Verkstan var det första evenemanget byalaget tog sig an, men ganska snart blev också den populära julöppningen på torget kring lillajul en viktig tradition. Då tänds julgranen och julbelysningen i byn, och folk samlas för juligt program.
Helt som planerat startade dock inte byalagets jubileumsår. Det första evenemanget hade varit en julgransplundring, men den satte coronarestriktionerna stopp för.
– Vi har varit väldigt noga då vi ordnat något och alltid kontaktat både Regionförvaltningsverket och kommunens ledande läkare, säger Lindgren.
Som speciellt minnesvärda evenemang under åren nämns Finlands 100-årsfirande då byalaget serverade fisksoppa vid ett bord på 60 meter, det mäktiga fyrverkeriet med Stormskärsmaja och Finlandia som bakgrundsmusik under forneldsnatten och då Benny Törnroos och Mumingänget uppträdde på Stallsplan inför en publik på 800 personer.
Också byalagets bokprojekt ”Från Honolulu till Sibirien” är nämnvärt – boken har sex år på nacken, men går fortfarande åt.
Jubileumsåret hämtar med sig nya evenemang
Nu hoppas man förstås på normaliserade förhållanden och riktar blickarna mot nästa programpunkt ”Månadens gäst”, där man bjuder in allmänheten till information om något angeläget ämne.
I mars är det dags för en nyhet, nämligen en våffeldag utomhus med Dalsbruks sjöscouter på Marie bebådelsedag. Program till familjer blir det mer av i år – en utedag blir det också i september.
För galakvällen i oktober är redan nu både Folkets hus och Kimitoöns BigBand bokat.
Utöver det här finns de redan inrutade traditionerna förstås kvar, som till exempel påskmarknaden, forneldskvällen, sjusovarjippot och Dalsbrukdagen som förut gick under namnet säsongöppning.

– Då vi ordnat något nytt kommer folk alltid efteråt och säger ”Det här var bra! Det måste ni ordna på nytt!”. Därför blir det mer evenemang hela tiden. Fast galakvällen i oktober – den kommer vi inte att ordna på nytt, skrattar Lindgren.
Med den bredd av kunskap och kompetens byalaget besitter går det nästan av sig självt att ställa till med evenemang.
– Sägs det att man ska träffas klockan tio för att ställa igång betyder det i det här gänget att allting är klart iordningställt redan klockan nio, säger Forss.
Planeringen av September Open kör snart igång
Liksom i fjol är byalaget en av arrangörerna av storevenemanget September Open, efter att Kimitoöns kommun dragit sig ur som huvudarrangör.
Planeringen ska snart köra igång med samarbetspartnern Hämeen Keskiaikatapahtumat och Rohan Tallit. I det stora hela blir festivalen lik den i fjol. Lite större kommer marknadsområdet att vara i och med att Ämbetshuset som tidigare avgränsade det inte längre finns.
Saknar unga krafter
Antalet föreningsmedlemmar i byalaget är just nu 266, vilket Rosenqvist ser som lite svagt. Liksom andra föreningar tar man gärna emot unga krafter, men att få med dem är inte lätt.
– Unga har inte riktigt föreningstänket. Och de som är aktiva är engagerade på många håll, säger Rosenqvist.
6.2.2022 kl. 17.20: Sylle Fagerströms namn rättat.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.