Förflytta dig till innehållet

1 500 utländska proffsplockare släpps in i landet för att starta odlingssäsongen

Blåbär och jordgubbar

Inhemska blåbär och jordgubbar. ÅU-foto


De stängda gränserna ställer till problem för de finländska gårdar som brukar anlita arbetskraft från utlandet, främst gäller det här dem som odlar bär eller grönsaker.
Nu har regeringen kommit med goda nyheter. I samband med att man stramade åt reglerna för gränstrafiken bestämdes också att 1 500 säsongarbetare från utlandet ska släppas in i landet.
Via en webbförfrågan till jordbruksföretagen ska jord- och skogsbruksministeriet nu reda ut vilka personer som behövs till vilka gårdar, för att fylla kvoten på dessa 1 500 arbetare.
Mats Nylund, ordförande för svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC), säger att man nu kommer att släppa in de arbetare som är i nyckelposition för att odlingssäsongen ska kunna starta.
— Det handlar om en kärntrupp av förmän och arbetsledare, alltså yrkesmänniskor, som sedan kan lära upp nya, finländska arbetare.
En man klädd i kostym står vid en talarstol.

Mats Nylund, ordförande för Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC). Foto: Mikael Sjövall.


Proffsplockarna kommer främst från Ukraina, Vitryssland och Ryssland.
— Vana för det här arbetet finns inte bland finländarna. Det är krävande såväl tekniskt som fysiskt. Odlarna har inte tidigare lyckats få inhemsk arbetskraft. Men nu är läget helt nytt på arbetsmarknaden.

Kärntruppen ska utbilda finländarna

Normalt jobbar cirka 15 000 säsongarbetare på de finländska gårdarna, så förstås täcker kärntruppen inte behovet.
— Men den är avgörande för att komma igång. Vi svälter ju inte utan grönsaker, rotfrukter och bär, men utan dem får vi bekymmer med folkhälsan, säger Nylund.

Unga finländare intresserade

Nylund har från olika håll i landet hört om att gårdarna fått en hel del förfrågningar om från ungdomar vars sommarjobb inte blir av.
SLC har tillsammans med andra organisationer i branschen kommit med förslag till regeringen bland annat om att permitterade inte skulle gå miste om sin arbetslöshetsförmån om de tar ett säsongarbete. Enligt Nylund tillämpas detta system redan i Norge.
— Det handlar inte om att jobben skulle vara dåligt avlönade, men många av dem, som till exempel jordgubbsplockning, gör man på ackord. Regnar det i fler dagar är man utan lön de dagarna.
Ministeriets enkät ska vara besvarad redan på torsdag morgon, och Nylund är tacksam för ministeriets snabba agerande.
Resan till Finland arrangeras av arbetsgivarna, troligtvis blir det charterflyg som är enda chansen. För säsongarbetarna väntar sedan en karantän på två veckor.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter